Bakan Karaismailoğlu, pisti büyütülerek yenilen Zonguldak Çaycuma Havalimanı’nı ziyaret etti.
Karaismailoğlu, “Havalimanımızda geçtiğimiz Nisan ayında başlatılan pist büyütme çalışmaları tamamlanmıştır. Çalışmalarımız kapsamında, havalimanımızın pistinin uzunluğu bin 881 metreden, 2 bin 131 metreye uzatılmış, 30 metrelik pist genişliği de 45 metreye çıkarılmıştır “dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, pisti büyüterek yenilen Zonguldak Çaycuma Havalimanı’nı ziyaret etti. Basına açıklamalarda bulunan Karaismailoğlu, pistin büyütülmesi sayesinde büyük tip uçakların havalimanını kullanabileceğini belirtti. Karaismailoğlu, “Havalimanımızın pist ve yolcu kapasitesinin genişletilmesi, bölgeden özellikle Avrupa ülkelerine olan yoğun uçuşlar için kolaylık sağlayacaktır” diye konuştu.
“2003 yılında 50 ülke ve 60 noktaya uçuş gerçekleştiriyorken, bugün 127 ülkede 329 noktaya ulaşıyoruz”
Türkiye’nin tarihi bir dönemeçten geçtiğini, ulaştırma ve haberleşme alanının öneminin bu süreçte giderek arttığını belirten Bakan Karaismailoğlu, ülkemizi dünyanın ticari koridorlarına hükmeden bir lojistik süper güç haline getirecek altyapıyı oluşturmak için hummalı bir çalışma yürüttüklerini kaydetti.
Karaismailoğlu, “Türkiye’yi her noktasından dünya ile yakınlaştırdık. Havayolları için yaptığımız yatırımlarla Türkiye, bugün dünya havayollarının en önemli transit merkezlerinden biri haline gelmiştir. Öyle ki, 2003 yılında 50 ülke ve 60 noktaya uçuş gerçekleştiriyorken, bugün 127 ülkede 329 noktaya ulaşıyoruz. Hava ulaştırma anlaşması yaptığımız ülke sayısı 2003’de 81 iken, bugün 173’tür.Toplam yolcu sayısı sıralamasında Türkiye, 2018 ve 2019 yıllarında Dünya’da 10.ncu ve Avrupa’da 5.nci iken, pandemiye rağmen, 2020 yılında Uluslararası Havalimanları Konseyi tarafından açıklanan ön sonuçlara göre Dünya’da 9’unculuğa ve Avrupa’da da 3’üncülüğe yükselmiştir” açıklamasında bulundu.
“İstanbul Havalimanı, salgın döneminde Avrupa'nın en yoğun havalimanı ilan edildi”
İstanbul Havalimanı’nın pandemi döneminde üstlendiği büyük sorumluluk ve ortaya koyduğu başarıya dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı’nın yerinde ve akılcı bir yatırım olduğunu dile getirdi.
Karaismailoğlu, “İstanbul Havalimanı, Avrupa Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı tarafından salgın döneminde Avrupa'nın en yoğun havalimanı olarak ilan edilmiştir. Hava kargo sektörü de iddiamızı artırdığımız bir başka alan haline gelmiştir. Küresel ölçekte yaşanan kovid salgınının da etkisi ile hava kargo sektöründe yaşanan yüzde 22 oranında pazar daralmasına karşın, uyguladığımız dinamik kapasite çözümleri sayesinde, yüzde 1 civarında büyüme gerçekleştirdik. Bu sonuçlar, havayollarına yaptığımız yatırımlar, işletme tecrübesi ve uluslararası entegrasyon konusundaki gayretlerimizin sonucudur. Ülke sathında uçak yolculuğunu lüks olmaktan çıkardık. 2003 yılında 2 merkez ile 26 noktaya yapılan iç hat uçuşları, bugün 7 merkezden 56 noktaya gerçekleşmektedir” diye konuştu.
“Zonguldak Çaycuma Havalimanı, Batı Karadeniz Bölgemizin yurtdışına açılan kapısıdır”
Çukurova, Tokat, Rize-Artvin, havalimanlarının tamamlanması ile aktif havalimanı sayısının 59’a çıkacağını belirten Bakan Karaismailoğlu, ayrıca Kayseri ve Malatya havalimanlarında yeni terminal binalarının temellerinin atıldığını, çalışmalara başlandığını bildirdi. Gaziantep Havalimanı yeni terminal binasının da Haziran da hizmete alacaklarını belirten Karaismailoğlu, şöyle konuştu:
“Bugün iniş yaptığımız Zonguldak Çaycuma Havalimanı; Zonguldak, Bartın ve Karabük illerine hizmet vermekte, bu hali ile Batı Karadeniz Bölgemizin yurtdışına açılan kapısı olmaktadır. Bölgemizdeki ekonomik büyüme ve halkımızın artan talebi neticesinde yenileme çalışmalarına gerek duyulmuştur. Bu amaçla, havalimanımızda geçtiğimiz Nisan ayında başlatılan pist büyütme çalışmaları tamamlanmıştır. Çalışmalarımız kapsamında, havalimanımızın pistinin uzunluğu bin 881 metreden, 2 bin 131 metreye uzatılmış, 30 metrelik pist genişliği de 45 metreye çıkarılmıştır. Pistin her iki tarafında 75’er metrelik güvenli alan oluşturulmuştur. Emniyet sahası ile birlikte 2 bin 434 metrelik güvenli uçuş alanı oluşturulmuştur. ”
|