“Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif”iyle ilgili söz alan Haberal, “Enerjide ve elektrikte kayıp-kaçağı konuşurken, kayıp-kaçağın başkenti Zonguldak’tan hepinize selam olsun” sözleriyle konuşmasına başladı.
Milletvekili Haberal ; Türkiye’nin yılda 30 milyon ton kömür ithal etmesine karşılık, Zonguldak’ta 1 milyon 300 milyon ton kömür rezervi olduğunu ancak işçi açıkları nedeniyle Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda kömür üretiminin hızla düştüğüne dikkat çekti.
“ZONGULDAK, KAYBOLMUŞ HAYATLARIN BAŞKENTİDİR”
AK Parti eski hükümetleri bakanlarının ve milletvekillerinin “TTK’ya işçi alacağız” sözlerinin tutulmadığını, bölgenin termik santraller cenneti haline dönüştürüldüğüne de vurgu yapan MHP’li Erkan Haberal, “Enerjide ve elektrikte kayıp-kaçağı konuşurken, kayıp ve kaçağın başkenti Zonguldak’tan hepinize selam olsun diyerek sözlerime başlamak istiyorum. Zonguldak; kaybolmuş hayatların başkenti. Zonguldak terk edip, gitmek zorunda kalanların başkenti. Kaybolmuş hayatlar diyorum. Çünkü; 5 binin üzerinde madenci şehidi vardır. Her birini saygıyla ve minnetle anıyorum. Kaçak diyorum çünkü; 2002 yılında 670 bin olan nüfusu, ülkemizdeki nüfus artış hızına rağmen 597 bin olan Zonguldak. 2002 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan işçi sayısı 15 bin 774, üretilen kömür 2 milyon 245 bin ton iken, 2015 yılında çalışan işçi sayısın 8 bin 952’ye düştüğü, üretilen kömür miktarının 1 milyon tonun altına düştüğü Zonguldak.
“İŞÇİ ALACAĞIZ SÖZÜ VERDİLER, ALMADILAR”
Ülkemiz yılda 30 milyon ton taşkömürü tüketiyor ve bunun yüzde 10’unu bile üretemiyoruz. Her yıl yaklaşık 4 milyar dolar yurtdışına gidiyor ve Zonguldak kömür havzasında halen 1 milyar 300 milyon ton kömür rezervi var. Fakat işçi sayısı hala ısrarla düşüyor. 2002’de, 2007, 20011, 2015 seçimlerinde AK Parti hükümetleri ‘işçi alacağız diye söz verdikleri’ halde, işçi sayısı hala düşüyor.
Bakanınızın Zonguldak’a gelip söz verdiği, Sayın Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar’ın “3000 bin kişi alınacak” diyerek, Zonguldak’a müjde verdiği halde, Zonguldak’ta işçi sayısı ısrarla azalıyor.
“TERMİK SANTRALLERİN SEBEBİ, KÖMÜRDÜR”
Zonguldak’ta kayıp-kaçak dedik, kömür dedik, sebebi ÇATES, elektrik santralleri. Zonguldak’ta elektrik santrallerinin kurulmasının sebebi, kömür olmasıdır. Ama kömür yurt dışından getiriliyor. Bir zamanlar üretiminde bedel ödeyerek, dünyada belli bir yer edinen Zonguldak, şuanda ithal kömürün merkezi haline geldi. Zonguldak’ta çevre kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü’nün hava kirliliğinde güvenlik limitinin üç katında. Buna rağmen yeni santraller yapılıyor, buna rağmen Zonguldak’ta maden kömürü üretilmiyor, işçi alınmıyor, norm kadro 14 bin olmasına rağmen, sizden önceki sayın bakan, bakanlarınızın ve milletvekillerinizin ‘işçi alınacak’ diye söz vermesine rağmen, Zonguldak’a ısrarla yeni santraller yapılıyor, ısrarla üretim arttırılmıyor. Zonguldaklılar bu hava kirliliğinde, hiç olmazsa zehir soluduklarının farkında. Kendi zehirlerini solumak istiyorlar. Ukrayna’dan gelen kömürün zehrini solumak istemiyorlar.
“ACABA; TTK ÖZELEŞECEK Mİ SAYIN BAKAN?”
Sayın Bakan Berat Albayrak, sizde lütfedip cevap verdiniz. “Zonguldak’ta üç tane termik santral var, yeni termik santrallerin ÇED raporları görüşülüyor, ne yapmayı düşünüyorsunuz? Zonguldak’a yeni personel, TTK’ya işçi alacakmısınız?” diye sordum ve bana, “Zonguldak’ta şuanda 7 tane elektrik üretim tesisi olduğunu ve Zonguldak’ta 3 bin 200 işçiye ihtiyaç duyulduğunu, Hazine Müsteşarlığını buna, zarar ettiği gerekçesiyle müsaade etmediğini” söylediniz. Tamam, çok güzel. Ama 30 milyon ton yurt dışından ithalat yapılıyor. Ukrayna’dan kömür alıyoruz. Kömür üreten Zonguldak, en fazla kömür alan memleket haline geldi. Kurulu kapasitemiz 5 milyon ton ve Zonguldak’ta 1 milyar, 300 milyon ton rezerv var. Ama çalışan sayısı ısrarla düşürülüyor, ısrarla eleman alınmıyor. Acaba TTK özeleşecek mi sayın bakan?
“KANDIRDILAR DEMİYORUM, DİLİM VARMIYOR”
Türkiye, enerji açığını kapatmak için eğer yeni santraller ısrarla yapıyorsa ve buna yer olarak Zonguldak’ı tercih ediyorsa; tercih etmesinin sebebi orada kömür yataklarının, en zengin maden yataklarının olmasıdır. Bütün bunlara rağmen ısrarla halen Ukrayna’dan ithal kömür getirilip, yeni ÇED raporları veriliyorsa, bunda soru bir soru işareti var sayın bakan.
Kayıp ve kaçağın başkenti Zonguldak dedim. Zonguldak’ın kayıp-kaçağın başkenti olmasının en büyük sebebi, burada kömür üretiminin yapılamaması ve ısrarla kömüre dayalı termik santrallerin buraya yapılmak istenmesi ve yapılıyor. Dünya’da hiçbir ülkede; sayın bakanın bana verdiği bilgiye göre, 78 km’lik bir çizgi içerisinde 13 tane santral yok. Zonguldak’ta şu an 7 tane termik santral var. Üstüne yeni yapılacaklarla birlikte 13 tane santral olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanına sordum, ‘hayır, 4 tane’ dedi. Sayın Bakana sordum, “7 tane” dedi. O zaman bakanlıklar arasında da bir uyum yok. Sayın Bakan Zonguldak’a olan özel ilginizin olduğunu biliyorum, onun için söylüyorum. Sizden önce Zonguldak’a giden bakanlar, sizin milletvekillerinize doğruyu söylemediler. Kandırdılar demek istemiyorum, dilim varmıyor. Sizin milletvekilleriniz, sizin bakanlığınızın verdiği sözleri orada beyan ettiler” |