TSO BASKANI HALDUN HACIKULAOGLU BASIN TOPLANTISI YAPTI

Devrek TSO Baskani Haldun Hacikulaoglu yönetim kurulu Üyeleriyle birlikte Yasam Park’ta bugün saat: 10.00’da basin toplantisi düzenledi.

Baskan Hacikulaoglu: “5174 Sayili Kanun ile kurulan ve 4.maddede “Odalar; üyelerinin müsterek ihtiyaçlarini karsilamak, meslekî  faaliyetlerini kolaylastirmak, meslegin genel menfaatlere uygun olarak gelismesini saglamak, mensuplarinin birbirleri ve halk ile olan iliskilerinde dürüstlügü ve güveni hâkim kilmak üzere meslekî disiplin, ahlâk ve dayanismayi korumak ve bu Kanunda yazili hizmetler ile mevzuatla odalara verilen görevleri yerine getirmek amaciyla kurulan, tüzel kisilige sahip kamu kurumu niteliginde meslek kuruluslaridir.” Seklinde  yetki ve görevleri tanimlanmis olan Odamiz, 2018 yili çalisma döneminde seçilen Meclisi ve Yönetim Kurulu ile  birlikte ortaya koydugu vizyon dogrultusunda Odamiz personeli ile el ele vererek kanunda tarif edilen tüm  görevleri büyük bir basariyla yerine getirmektedir.

Bir kismi tüm dünyada yogun bir sekilde hissedilen Covid-19 Pandemisinin kisitlamalari ve olumsuzluklari  ile geçen bu dönemde, Odamizin büyümesi ve Üyelerimizin ali menfaatlerinin korunarak gelistirilmesi adina  çok basarili isler yaptik. Bu anlamda; Tüm Dünyanin yenilenen endüstriyel, sektörel ve sosyal degisim- dönüsümlerine uygun egitim, kurs ve eylemlerini basariyla gerçeklestirdik.  Üyelerimizin en küçük sorunlarindan bölgemizin ekonomisini ilgilendiren gelecek planlamalarina varincaya  kadar her yerde vardik, çözümün bir parçasi olduk.

Söyle bir baktigimizda 2018 yili seçimleriyle Yönetime geldigimizde, neredeyse yetersiz seviyede olan Odamizin islevselligi, öz varliklari, öz kaynaklari ve maddi yapisi; planli çalismalarimiz, tasarruf politikamiz, basarili bütçe uygulamalarimiz ile büyümüs ve Odamiz her anlamda varliklanmis ve degerlenmistir. Mevcut Meclisimiz ve Yönetim Kurulumuz 2018 yilinda ilk is olarak; “ Huzur Hakki” ve “Harcirah” almayi red  ederek; Yönetim Kurulu Baskanimizin görevlerini yerine getirirken yaptigi harcamalar dahil olmak üzere tüm harcamalari gönüllü olarak kendi ceplerinden yapma karari almislardir. Kaldi ki Oda ve Borsalarda  Baskan dahil hiçbir seçilmisin Maas-Ücret almasi kanunen mümkün degildir. Odamizin islevselliginin artmasi, Ilçelerimizin sanina yakisir, bölgesel gücünün yükselmesi adina dört yillik  stratejik plan yaparak; 5174 sayili kanunun bize yükledigi, Üyelerimizin bekledigi görev ve etkinlikleri hizla yapmaya basladik. Bu anlamda, Ilimizdeki diger dört Oda ile yapici, tamamlayici, kazan kazan esasina dayali  isbirligi ve dostluk süreçlerini basarili bir sekilde islettik ve isletmeye devam ediyoruz. Görevlerimizi yerine  getirirken, tüm paydaslarimizla oldugu gibi Devletimizin-Kamunun tüm Kurum ve olusumlariyla uyumlu,  basarili iliskiler kurduk. Özellikle Ilçelerimizin Tarimsal Kalkinmasina katki vererek, Devrek Ilçe Tarim  Müdürlügümüz ile ortak projeler ürettik. Odamizda “Tarimsal Üretim”lere yönelik egitimler düzenlemenin yani sira üyelerimiz ve tarimla ugrasan vatandasimizin birçok fuara istirak etmesini sagladik. Üyelerine bes yildizli hizmet vermek anlamina gelen Akredite Oda ünvanina sahip olan Devrek Ticaret ve  Sanayi Odamiz her yil uluslararasi kalite degerlendirme kuruluslari tarafindan denetlenmekte ve bunun  sonucunda derecelendirilmektedir. Odamiz biz göreve geldigimizde C Sinifi Akredite Oda iken, basarili çalismalarimiz neticesinde B Sinifi Akredite Oda olmaya hak kazanmis ve yükselen basarimiz tescil edilmistir.

Üyelerimizin hanesi olan Odamiz Hizmet Binasinin arsasina ilave olarak alinmis olan arsanin borcunu aksatmadan ödedik. Üyelerimize kolay erisim ve hizli hizmet verebilmek adina; Odamiza yakisir güncel bir hizmet aracini Odamiza kazandirdik. Agirlasan hizmet kosullari ve is gücü problemini çözmek üzere Odamizin personel sayisini artirip,  Islevselligini çogalttik.

Üyelerimizin Kamusal alanla iletisimini ve sorunlarinin çözümünü kolaylastirmak adina, Hizmet binamizda  açmis oldugumuz KOSGEB ve ISKUR Irtibat bürolarini etkin olarak çalistirmaya basladik. Özellikle; girisimci adaylarina Devletimizin sagladigi destekler konusunda yön gösterici ve gelistirici çalismalar yaptik ve  yapmaya devam ediyoruz.

Ilimizdeki diger Odalar ile isbirligimizin sonucunda; Bölgemizde sanayi ve ticaretin gelismesini temel alan tüm yatirim planlamalari, endüstriyel faaliyetler, gelecek planlarinin Bölgemiz lehine olusmasi adina ortak toplantilar ve faaliyetlere özel önem verdik.

Tüm bunlarin yaninda Bölgemizdeki tüm paydaslarla üyelerimizin kaynasmasi, bir akil çemberi olusturmasi  adina sosyo-kültürel faaliyetlerde de bulunduk. Bu anlamda öncelikle yurtdisi baglantili ticaret erbabimizin sorunlarinin çözümü ve gelisimi olmak üzere; bilgi ve deneyim paylasimi esasli yurtdisinda iki Oda ile yurt  içinde üç Oda ile “Kardes Oda Protokolü” imzaladik, verimli basarili çalismalar yaptik, yapmaya devam  ediyoruz.

Belirledigimiz vizyon çerçevesinde; hazirladigimiz 2020-2023 Stratejik Planimizda; Bölgemizin Endüstriyel  gelecegi basta olmak üzere; yöremiz ve Ilçelerimizin çikarina pek çok egitim, toplanti, organizasyon ve olusumlar yaptik. Bu anlamda çok basarili projeleri hayata geçirdik.

Elbette; Üyelerimizin ve istihdam unsurlarinin gelisimi, zenginlesmesi, islerinin kolaylasmasi, mesleki teknik  bilgilerinin artmasi önceligimizdi. Bu önceligimiz dogrultusunda çok yogun kurslar açtik, egitimler verdik.  Bir kismi pandemi kosullarinda online olmak üzere; 2018 yilindan bu yana 46 adet üye egitimi sagladik.

Bunlarin tümü hizmet binamizda gerçeklesti ve Üyelerimize; hijyen egitimleri, Uygulamali Girisimcilik Egitimleri, Dis Ticaret Egitimleri, Pazarlama ve Satis Teknikleri ile E-Ticaret egitimleri, Dijital Dönüsüm Egitimleri, Devlet Destekleri ve Tesvik sistemleri Bilgilendirmeleri, Endüstri 4.0 Firsatlar ve Tehditler Egitimi,  BAKKA-KOSGEB-ISKUR Destekleri bilgilendirmeleri baslica olmak üzere pek çok etkinlik yapilmistir. Bunun  yaninda, Üyelerimizin iletisiminin gelisimine katki verecek egitimleri de ihmal etmedik. Üyelerimizin  sektörel ve ticari gelisimleri, yenilenen teknoloji ve ürünleri yerinde görmeleri adina 10 adet yurtiçi, 2 adet  yurt disi fuar gezisi düzenledik. Pandemi kosullarinda da özellikle 2020-2021 yillarinda sanal fuarlar düzenlemeyi ihmal etmedik.

Ilçelerimizin ve Odamizin temsili noktasinda çesitli Lobi Faaliyetlerinde bulunduk. Bu çalisma döneminde  265 defa Lobi Faaliyeti kapsamli seyahatte bulunduk. Bu faaliyetlerimizi Meclisimizin tüm üyeleri gönüllü  olarak gerçeklestirmislerdir. Yönetim Kurulumuz, Diger Oda ve Borsalarla müsterek olarak yapilan 110 adet toplantiya istirak etmistir.

Gelecek vizyonumuzda en degerli hedef olan Organize Sanayi Bölgesi için var gücümüzle çalistik, yogun bir mesai ile çalismaya devam ediyoruz.

1990li yillarda ilk tohumlari atilan ve çesitli sebeplerle kesintiye ugrayan bu projemiz, 2018 yilinda seçildigimiz andan itibaren çok ciddi ve kararli çalismalar ile büyük bir ilerleme kaydetmistir. Degerli Valilerimiz ile siyasetçilerimizin büyük destekleri ve Bakanligimizin uygun görüsü sonucu 10.06.2022 tarihinde OSB’mizin yer seçimi kesinlesmis ve mütesebbis heyeti olusturularak Gökçebey Organize Sanayi  Bölgesi tescil asamasina gelmistir.

Bu basarida, Meclis Üyelerimizin Yönetim Kurulumuzun fedakar çalismalari ve gayretleri çok önemlidir.

Bunun yaninda OSB için Üyelerimizden ve yurdun çesitli yerlerinden ciddi yer talepleri olmasi bizi OSB’yi  destekleyecek yeni sanayi alanlari olusturmaya yöneltti. Çaydegirmeni Beldemizde Çok Degerli Belediye  Baskanimizin da çalismalariyla 250 hektarlik bir alan belirledik ve çalismalara basladik.

Yeni bir sanayi sitesi kurulmasi için bir kooperatif kurulmus ve çalismalar sürmektedir. Çaydegirmeni Belediye Baskanimiz ve Siyasetçilerimizin destegi ile sanayi alanimizin yanindan akan irmagin taskin korumasinin yapilmasi DSI’nin yapim planina alinmis olup, çalismalar hizla devam etmektedir. Bölgemizin geleceginde çok önem arz eden Eko turizm amaçli çalismalara özel önem verdik. Yapmis oldugumuz Stratejik Plan çerçevesinde “Ilçe Turizm Kurulu”nu olusturduk. Odamizca “Devrek Eko Turizm Potansiyeli Eylem Plani” adinda proje yapilmis olup, BAKKA tarafindan destek almaya hak kazanmistir.

Odalar Birligimizin Cografi Ürünler ile ilgili desteklerini arkamiza alarak Ilçelerimizin yerel yöresel ürünleri içerisinden cografi isaretli ürün sayisini artirmaya önem verdik. Gururumuz Devrek Bastonumuzun ve  yöresel yiyeceklerimizin tanitimi ve gelisimi için pek çok etkinlikte bulunduk, fuara istirak ettik.

2019 yilinda Türk Patent ve Marka Kurumuna “Devrek Kireni, Kiren Eksisi, Kiren Suyu, Kiren Reçeli, Kiren Serbeti ve Kiren Marmelati” için cografi isaret basvurusu yaptik. Müracaatlarimiz sonucu; ilk etapta Devrek  Kireni cografi isareti tescil edilmis olup, belgelendirme asamasindadir.

Son dönemde gerekliligi ortaya çikan Uyusmazlik merkezlerine verdigimiz önem sonucu hizmet binamizda  “Devrek Ticaret ve Sanayi Odasi Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi”nin açilisini TOBB Baskanimiz Sayin  M.Rifat Hisarciklioglu’nun katilimiyla gerçeklestirdik. Bu anlamda son dönemde siklikla Odamizi ziyaret  ederek bizlerle ve üyelerimizle istisareye, bilgi paylasimina özel önem veren çok degerli TOBB Baskanimiz  Sayin M. Rifat Hisarciklioglu’nun bizlere gösterdigi ilgi ve destekten de sükranla bahsetmeliyiz. Ulasim ve nakliye sektöründeki Üyelerimizin temel sorunlarindan biri olan ve Ülkemizde çok az Odada  bulunan “Sayisal Takograf Karti” verme yetkisini aldik.  Yönetim Kurulu Baskanimizin gayretleri ile Odamiz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligimizin Milli Egitim Bakanligi ile yapmis oldugu “Egitime Katki Protokolü” kapsaminda bir okul yapimina öncülük etmistir. Bu anlamda Devrek Ilçemiz Çaydegirmeni Beldemizde bir adet Ana Okulu yapilmasi Milli Egitim Bakanliginin 2022 yili planlamasina alinmistir. Ayrica; Devrek METEM ve Devrek Çiraklik Merkezimiz ile yaptigimiz protokoller çerçevesinde Üyelerimizin ihtiyaci olan sektörel isgücü egitimine katkilarimiz devam etmektedir.

Vizyonumuzun bir parçasi olan Ilimizdeki ekonomik çesitliligi artirmak ve diger Odalarla isbirligi içerisinde projeler gerçeklestirmek hedefimiz çerçevesinde; yapimi devam eden Filyos Liman ve Endüstri Bölgesinde Lojistik Üssü Projemizi Bakanliklara kabul ettirdik. Ayrica; Bölgemizin tarimsal gelisimi için çok degerli olan Sera OSB Insaati hizla devam etmektedir.

Karadenizimizin bölgemize ekonomik katkisini artirmak adina yapilan müsterek çalismalar sonucunda “Karadeniz Somonu Yetistiriciligi” için proje üretilmis olup, Kiyi Emniyetince yer tespitleri yapilmistir. Çok  yakin zamanda Karadeniz Somonu Üretimi yapilarak, yeni bir sektör ve ekonomik girdi saglanacaktir.

Yukarda sayilan faaliyetlerimiz, çevrimiçi egitim, çevrimiçi kurs ve fuar gezilerimiz ile yönetim kurulumuzun aktiviteleri aktif ve eksiksiz olarak Odamizin web sitesi ile sosyal medya platformlarinda yayinlanmis ve  yerel basina da servis edilmistir. Ayrica Odamizin mail ve telefon mesaj (Toplu SMS) sistemi mevcut olup  aktif olarak kullanilarak her an üyelerimiz bilgilendirilmektedir. Birtakim çevrelerce özellikle sosyal  medyada, basinda ve çesitli ortamlarda kasitli olarak Organize Sanayi Bölgemizin tahsislerinin keyfi ve  menfi bir sekilde yapildigi yönünde asilsiz ithamlar ve iftira, yalan dolu bilgiler yayilmaktadir. OSB’mizde  henüz yer tahsisi yapilmamis olup, mütesebbis heyetin ilk toplantisi Zonguldak Valimizin baskanliginda 05  Ekim 2022 tarihinde yapilacaktir.

Seçim sürecinde Odamizin yönetimine talip olan birtakim kisilerin çesitli beyanlarinda ve kamuya açik alanlarda özellikle Odamizin tüm üyelerini ve özelde mevcut Meclis yapimizi küçümseyen, yok sayan, Odamizin Yönetimini sadece kendine hak olarak gören anlayislarina ve ifadelerine sahit oluyoruz. Unutulmasin ki Odamizin her üyesi alninin teriyle çalisip kazanç olusturarak yaptigi cirolariyla Odamiz üyesi  olmaya hak kazanmistir. Bu hak her üyemize seçme ve seçilme imkani tanimaktadir. Söyledikleri ve  taraftarlarinca paylasilan metinlerine bakildiginda Odamizin mevcut faaliyet ve çalismalarini görmezden  gelerek, yok sayarak kendileri yeniden yapacakmis gibi beyan etmeleri olsa olsa yönetmeye talip olduklari  kuruma olan ilgisizliklerinden ve bilgisizliklerindendir. Odamizin Genç Girisimciler Kurulunda mevcut görevi için hiçbir katilim ve çalismasi olmayan birinin yukarida sayilan kazanim ve hizmetleri yok sayarak, insani  süreçleri alaya alan bir tavirla yeni bir sayfadan bahsetmesini de çok degerli üyelerimizin vicdanina birakiyoruz.

Bu anlamda; bir kisim çevrelerin insaf sinirlarini zorlayan elestirilerinin kendi ilgisizlik ve yetersizlikleri oldugunu belirtmek isteriz. Seçimlerimizin kurum gelenegimize yakisir bir anlayis ve demokratik bir yaris içerisinde geçmesini temenni eder, bu vesile ile tüm üyelerimize ve kamuoyuna saglik dileklerimizi belirtir, saygi ve selamlarimizi sunariz.”dedi. Sonra basin mensuplarinin sorularini cevapladi ve toplanti sona erdi.