“Sel felaketinin izlerini süratle silerek, yaralari sararak bu günleri en kisa sürede geride birakacagiz”

 Cumhurbaskani Erdogan, sel felaketinden etkilenen Kastamonu Bozkurt’ta yaptigi konusmada, “Insallah sel felaketinin izlerini süratle silerek, yaralari sararak, kayiplarimizin acilarini beraberce yasayarak, bu günleri en kisa sürede geride birakacagiz. Hasarlarin onarilmasi ve zararlarin telafisi için yapilan çalismalari yakindan takip etmeyi sürdürecegiz” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, cuma namazini kildigi Bozkurt Yeni Camii’nde halka hitap etti.

Sali günü baslayan yogun yagislarin, Kastamonu, Bartin, Sinop illerinde büyük sel felaketlerine neden oldugunu belirten Cumhurbaskani Erdogan, Kastamonu'da Bozkurt, Azdavay, Inebolu, Küre ve Pinarbasi ilçelerinin bu yagislardan en çok etkilenen yerler oldugunu söyledi.

Bartin'in Ulus, Sinop'un Ayancik ilçelerinin kimi köylerinin de selden ciddi sekilde etkilendigine isaret eden Cumhurbaskani Erdogan, "geçmis olsun" dileklerini iletti.

Selde hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakinlarina ve Türk milletine bassagligi dileginde bulunan Cumhurbaskani Erdogan, "Bartin'da kaybolan vatandasimizi arama çalismalarimiz sürüyor. Yaralanan vatandaslarimizdan ilk müdahaleleri tamamlananlar taburcu edilirken, az sayida vatandasimizin tedavisi hâlen devam ediyor. Rabb'imden kendilerine sifalar diliyorum" dedi.

“DEVLET OLARAK, TÜM IMKÂNLARIMIZLA FELAKETIN ILK ANINDAN BERI SIZLERIN YANINDAYIZ”

Dünyanin birçok yeri gibi Türkiye'nin de bir süredir dogal felaketlerle bogustuguna dikkati çeken Cumhurbaskani Erdogan, "Bu sadece ülkemizde olan degil, Amerika'si da böyle, Kanada'si da böyle, Almanya'si, Avrupa'nin birçok ülkesi böyle, bu tür felaketlerle su anda bogusuyorlar. Bir felakettir gidiyoruz ve temennimiz o ki bunlarla bogusurken en az hasarla bu felaketleri atlatalim" diye konustu.

Türkiye'nin güneyinde geçmiste esi benzeri olmayan orman yanginlari yasandigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, Karadeniz'in dogusunda Rize'de, Artvin'de sel felaketleri yasandigini animsatti.

Antalya ve Mugla'daki yangin felaketlerini de hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, "Hamdolsun bu yanginlarin hemen hemen hepsini de kontrol altina almayi basardik. Ülkemizin kuzeyinde ise iste burada oldugu gibi sel felaketlerine maruz kaldik. Bir süre önce az önce ifade ettigim gibi Dogu Karadeniz'de epeyce bir ilçemizde selin yol açtigi sikintilarla mücadele ettik" ifadelerini kullandi.

 

Birkaç gündür de Bati Karadeniz'de yine sel felaketlerinin yasandigi dile getiren Cumhurbaskani Erdogan, söyle konustu: "Kastamonu ve çevresindeki illerimizde yasanan felaketlerde hayatini kaybeden, zarar gören vatandaslarimizin üzüntüsü, milletimizin ortak üzüntüdür. Devlet olarak tüm imkânlarimizla felaketin ilk anindan itibaren sizlerle beraberiz. Içisleri Bakani'miz, Çevre ve Sehircilik Bakani'miz Ulastirma ve Altyapi Bakani'miz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani'miz, hep birlikte bölgede su anda çalismalari sürdürüyoruz. AFAD basta olmak üzere Kizilay’imizla birlikte yine bütün araç gereçleri ile buradayiz. Asindan yemegine ne gerekiyorsa hepsini yaptik, yapiyoruz yapacagiz. Hâlihazirda 4 bin 760 personel, 19 helikopter, 1 insansiz hava araci, 66 ambulans, 41 UMKE, 630 hizmet araci, 437 is makinesi ve diger pek çok araç gereç su anda sahada faaliyet gösteriyor."

 

“BU OPERASYONDA GÖREV ALAN BÜTÜN KARDESLERIMIZI ALNINDAN ÖPÜYORUM”

Güvenlik güçlerinin mahsur kalan vatandaslari helikopterlerle kahramanca kurtardigini vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, "Bu kahramanlarimiz alnindan öpülesi kahramanlarimiz. Hiçbir seyden yilmadan bunu basardilar ve bu yaptiklari operasyonda magdur durumda olanlarin yüzde 95'ini kurtardilar. Allah göstermesin aksi olabilirdi, degil mi? Ama bunu basardilar. Bu öyle her kisinin kari degil, er kisinin karidir. Ben askerimizi, polisimizi, bu operasyonda görev alan bütün kardeslerimizi alnindan öpüyorum. Onlari tebrik ediyorum. Milletim adina tebrik ediyorum ve o operasyon bizi rahatlatti" diye konustu.

Sepetin içerisindeki yeni dogmus bebegin kurtulusunun gözleri yasarttigini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, söyle devam etti: "Hamdolsun Allah'a demek ki bizim böyle görevli kardeslerimiz var. Onlarin o gayretleri, bu basarinin sirri olmustur. Selden etkilenen Ayancik Devlet Hastanesi'ndeki hastalarin tamami diger hastanelere nakledilmis veya evlerine ulastirilmistir. Sehrimizdeki ögrenci yurtlari, ihtiyaç hâlinde kullanilmak üzere hazir tutulmaktadir. Yollarin ve köprülerin hasar görmesi sebebiyle ulasimi aksayan yerler için alternatif güzergâhlar üzerinde su anda Karayollarimiz çalismaktadir. Elektrik kesintisi yasanan yerlere bir an önce enerji akisi saglamak için de çalismalar sürüyor. Ayni sekilde su kesintisi yasanan yerlerdeki altyapi onarim çalismalari da hemen baslatilmistir. Haberlesmenin kesintisiz sürmesi için gereken mobil istasyonlar, ihtiyaç duyulan yerlere gönderilmistir."

“EVLERI YIKILAN VATANDASLARIMIZI YENI YUVALARINA KAVUSTURMAK IÇIN HEMEN KOLLARI SIVIYORUZ”

Cumhurbaskani Erdogan, hasar tespit çalismalarinin üç ilde 120 ayri ekiple yürütüldügüne dikkati çekerek, "Kredi desteginden vergi ertelemelerine kadar tüm acil tedbirleri devreye almis durumdayiz. Her bir hizmet alani ile ilgili ekiplerimizi sel felaketlerinden etkilenen bölgelerde kesintisiz görev yapmaktadir. Sivil toplum kuruluslarimiz da bu çalismalara katilmistir. Kurumlarimiza ilk etapta ihtiyaçlari olan ödenekler hemen gönderilmistir. Bölgedeki diger iller de teyakkuz durumuna geçirilmistir" dedi.

Sel felaketinde evleri yikilan vatandaslari yeni yuvalarina kavusturmak için kollari sivadiklarini da anlatan Cumhurbaskani Erdogan, "Ayni sekilde sel sebebiyle vatandaslarimizin zararlarinin telafisi için çalismalara basladik. Hayatini kaybeden insanlarimizi geri getiremeyiz ama devletimiz onun disindaki her türlü kaybi telafi edecek güce, imkâna, kararliliga sahiptir, bundan endiseniz olmasin. Bugüne kadar depremden sele ve yangina kadar yasamis oldugumuz her hadisede Türkiye'de hiç kimsenin sahipsiz olmadigini hamdolsun dosta düsmana gösterdik. Bu arada diger afet bölgelerinde de ifade ettigim gibi burada da yine aynisini söylüyorum. Genel Hayata Etkili Afet bölgesi olarak burayi da ayni sekilde ilan ediyoruz. Kastamonu, Bartin, Sinop" açiklamasinda bulundu.

Cumhurbaskani Erdogan, tabii felaketlerin ülkelerin ve milletlerin birlik, beraberlik, dayanisma ve paylasma duygularinin öne çiktigi dönemler oldugunu vurgulayarak, sunlari kaydetti: "Bu isin siyaseti olmaz ama bakiyorum ki bazi kanallarda siyasetle yakindan uzaktan da ilgisi, alakasi olmayan tipler çikiyor. Bütün bu afetlerin neyi, nasil gelip götürdügünden haberi olmayanlar çikiyor, ileri geri konusuyorlar. Bugüne kadar bir gramlik is üretememis olanlar ileri geri konusuyorlar. Maalesef biz isimize bakacagiz ve onlarin bu sekilde yaklasimi bizi üzmez. Bizi üzen nedir biliyor musunuz? Böyle bir zamanda bir olmamiz lazim, beraber olmamiz lazim, iri olmamiz lazim, diri olmamiz lazim, kardes olmamiz lazim, milletçe bu milleti ayaga kaldirmamiz lazim ama onlar bakiyorsunuz hâlâ gelip 'Erdogan'a ben nasil vurayim da ona bir yerden yara vereyim' dertleri bu. Yara veremezsin, biz bu milletle beraberiz, milletimizle beraber bu yola devam edecegiz. Allah'in izniyle biz bir ölür, bin diriliriz, asiyoruz asacagiz iste."

 

“TEK YUMRUK HÂLINE GELMEYI HAMDOLSUN BASARIYORUZ”

ABD ve Rusya'nin yanginlarin altindan hâlâ kalkamadigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, "Biz 20 günü bulmadan buralarda, bu afetlerden büyük oranda hamdolsun kurtulduk. Ama gece-gündüz demeden benim tüm bakan arkadaslarim oralardan çikmadilar. Bütün kurumlarimiz, kahramanlarimiz yangin demeden oralarda çalistilar ve su anda hâlâ 'aman ha' diyoruz, rehavet yok, devam edecegiz, çalisacagiz ve bu isi bitirecegiz. Millet olarak geçmiste depremler, iste yine yanginlar simdi de seller vesilesiyle tek yürek, tek yumruk hâline gelmeyi hamdolsun basariyoruz" diye konustu.

Her dönemde oldugu gibi bugün de bozguncularin, ülkeyi kötülemek, milletin arasina fitne sokmak için ortaya çikabildiklerine isaret eden, Cumhurbaskani Erdogan, sunlari söyledi: "Biliyoruz ki milletimiz, bunlarin hiçbirine de itibar etmiyor. Yasadigimiz bizim ortak sevinçlerimiz gibi ortak üzüntülerimiz de birligimizi, insallah beraberligimizi, kardesligimizi güçlendiren bir etkiye sahiptir. Hayati acisiyla ve tatlisiyla ne kadar paylasirsak, önümüzdeki engelleri o kadar kolay asar, potansiyelleri o kadar hizli hayata geçirebiliriz. Bunun için hep geçmisten ders alarak gelecege bakiyoruz. Evlatlarimiza daha iyi, daha müreffeh, daha huzurlu bir ülke birakmanin, daha güçlü bir devlet teslim etmenin gayreti içindeyiz. Yikilanin yerine daha iyisini yaparak, yananin yerine daha fazlasini dikerek, eksilenin yerine daha çogunu koyarak yolumuza devam ediyoruz. Ülkemizi gerçekten çok parlak bir gelecegin bekledigine tüm kalbimizle ve samimiyetimizle inaniyoruz."

 

“BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKIYE’NIN INSASI IÇIN HER ZAMANKINDEN DAHA ÇOK ÇALISIYORUZ”

Geçtigimiz 19 yilda ülkeye her alanda kazandirdiklari saglam alt yapinin üzerinde büyük ve güçlü Türkiye'nin insasi için her zamankinden daha çok çalisip, mücadele ettiklerini vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, "Ama bakin sunu unutmayin daha da çok çalisacagiz. Ormanlarimiz yandi bitmedik ki, simdi 19 senede biz bu ülkede 5,5 milyar fidan degil agaç diktik. Nasil diktiysek yine dikecegiz ve küllerimizden ayaga kalkacagiz. Bu isi de biz basaracagiz" ifadelerini kullandi.

Alandaki bir vatandasin, "Onlar bunu hayal bile edemiyorlar" sözleri üzerine Cumhurbaskani Erdogan, "Edemezler, dikili bir fidanlari yok onlarin bu ülkede, simdi ise konusuyorlar. Ne yangin bölgelerine giderler ne sel bölgelerine giderler sadece rahat rahat oturduklari yerden gazel okurlar. Içinden geçtigimiz su kritik dönemi basariyla geride biraktigimizda artik bu ülkenin ve insanlarinin önünde yepyeni bir dönem baslayacaktir" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, söyle devam etti: "Türkiye olarak, biz hedeflerimize yaklastikça maruz kaldigimiz saldirilarin çapi da büyüyor. Ülkemizin kutlu yürüyüsünü baskiyla, terörle, tuzakla, kumpasla engelleyemeyenler, son günlerde kin ve nefret siyasetiyle bizi birbirimize düsürmeye çalisiyorlar. Bugüne kadar nice oyunlari bozmus millet olarak insallah bu kirli senaryoyu da çöpe atacagiz, çöpe. Bir olarak, iri olarak, diri olarak, kardes olarak hep birlikte Türkiye olarak önce 2023 hedeflerimize ulasacak, ardindan gençlerimizle birlikte 2053 vizyonumuza yönelecegiz. Unutmayin, sahabenin, sühedanin, âlimlerin sehri Kastamonu, her dönemde istiklal ve istikbal mücadelesinde hep en önde yer almistir. Nasrullah Camii, bunun en önemli sahididir. Kiminle? Mehmet Akif Ersoy'la. Çanakkale'nin, Istiklal Harbi'nin, 15 Temmuz'un o kahraman sehrinin, Türkiye'nin bu büyük dönüm noktasinda da ben yine en önde yer alacagina inaniyorum."

Hep birlikte el ele vererek, bugünleri de en kisa sürede geride birakacaklarini dile getiren Cumhurbaskani Erdogan, sel felaketinde hayatini kaybedenlere Allah rahmet dilerken, onlar için Fatiha okunmasini istedi.

Hasarlarin onarilmasi ve zararlarin telafisi için yapilan çalismalari yakindan takip etmeyi sürdüreceklerini bildiren Cumhurbaskani Erdogan, DSI'nin bölgedeki çalismasina yarin baslayacagini kaydetti.

KEMER KÖPRÜ TALIMATI

Cumhurbaskani Erdogan, "Bunlar bizim isimiz, siz rahat olun. Gelirken helikopterde de Adil Bakanima söyledim, 'artik düz köprü degil, kemer köprü.' Kemer köprü yapmak suretiyle, bütün bu agaçlar geliyorlar buralari tikiyorlar. Mümkün oldugunca da betondan öte tas köprü olarak da bunlari, kemer köprüyü yapip bunlarin köprü altindan gitmelerini saglamis olacagiz. Bunun proje çalismalarini da bakanlik su anda yürütüyor" diye konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü: "Bakanlarimizla, valilerimizle, kaymakamlarimizla, ilgili kurumlarimizla hep yaninizda olacagiz. Rabbim yar ve yardimcimiz olsun. Milletimizi daha beterinden korusun. Çevre ve Sehircilik Bakanim burada. Yani burayi da diger afetlerde oldugu gibi Allah'in izniyle fevkalade bir durum olmadiktan sonra, Antalya'da verdigimiz söz, Rize'de verdigimiz söz gibi insallah bir yil içerisinde burada da bu konutlari bitirecegiz. Tabi Ulastirma Bakanligimizin çalismasi ayri bir alan, onlar da alt yapiyla ilgili çalismalari süratle insallah bitirecekler, öbür tarafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligimizin çalismalari var. Onlar biliyorsunuz süratle elektrik vermeye basladilar, birçok yerde elektrik verildi. Su konusunda da, su verilmeye baslandi. Hamdolsun durmuyoruz, çalisiyoruz, çalismaya da devam edecegiz."

Cumhurbaskani Erdogan, Bozkurt ilçesinde vatandaslara hitap ettikten sonra Jandarma Genel Komutanligi Mobil Harekât Merkezi'ne geçti. Burada düzenlenen koordinasyon toplantisina baskanlik eden Cumhurbaskani Erdogan, bölgedeki çalismalar ve son duruma iliskin yetkililerden bilgi aldi.

Cumhurbaskani Erdogan, ayrica afette hayatini kaybedenlerin yakinlariyla bir araya gelerek, kendilerine bassagligi dileginde bulundu.

CUMHURBASKANI ERDOGAN, SELDE HAYATINI KAYBEDEN FATIH KESAPLI’NIN CENAZE NAMAZINA KATILDI

Cumhurbaskani Erdogan, sel ve su baskinlarinin meydana geldigi Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde hayatini kaybeden Fatih Kesapli için kilinan cenaze namazinda saf tuttu.

 

Selde hayatini kaybeden 44 yasindaki Kesapli için Bozkurt Yeni Camisi'nde cenaze namazi kilindi. Namaza, Kesapli'nin ailesi ve yakinlarinin yani sira Cumhurbaskani Erdogan, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Ticaret Bakani Mehmet Mus, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu da katildi.

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas tarafindan kildirilan cenaze namazi ve edilen dualarin ardindan konusan Cumhurbaskani Erdogan, "Her nefis ölümü tadacaktir" ayetini hatirlatarak, sunlari kaydetti: "Bunun nerede, nasil olacagi belli degil. Tipki, Fatih kardesimizde de oldugu gibi. Söyle bir sorulsa 'böyle bir sey olur mu?' diye, kimse nerede, nasil olacagini veya hocamizin da okudugu ayette ifadesini bulan, 'ne zaman olacagina dair', bunu ifade etmek mümkün degildi. Netice itibariyla böyle bir sel afeti ve bu sel afetinin neticesinde de Fatih kardesimizi Hakk'a ugurluyoruz. Rabbim insallah mekânini cennet eylesin ve sevgili Habibi'nin Liva-ül hamd ismiyle müsemma sancagi altinda bizleri hasru cem eylesin. Zaten hocam helalliklerimizi de aldi. Tekrarina da gerek yok. Benim de Fatih'le ilgili arkadaslardan aldigim bilgiler onun ne denli samimi oldugunu, Sirat-i Müstakim üzere oldugunu ögrendim. Insallah mekâni cennet olsun."

 

Konusmasinin ardindan Fatih Kesapli için Fatiha okuyan Cumhurbaskani Erdogan, tabutun tasinmasina da omuz verdi.