Cumhurbaskani Erdogan, MFA Kocayusuf Maske Fabrikasi Açilis Töreni'nde konustu

Cumhurbaskani  Recep Tayyip Erdogan, MFA Kocayusuf Maske Fabrikasi Açilis Töreni'nde yaptigi konusmaya vatandaslari selamlayarak basladi.

 

Emegin baskenti Zonguldak'ta açilislarla, eserlerle ve müjdelerle dolu müstesna bir gün geçirdiklerini belirten Erdogan, cuma namazindan sonra hizmete açtiklari Uzun Mehmet Camisi'nin Zonguldak'a çok yakistigini, 12 bin metrekare arazi üzerine insa edilen, ayni anda 7 bin 500 kisinin ibadet edebilecegi, mimarisi, konumu ve müstemilatiyla göz dolduran bu eserin hayirli olmasini diledi.

 

Erdogan, simdi de sehrin gelisen ve güçlenen sanayisini temsil eden modern bir tesisi Zonguldak'a kazandirmanin bahtiyarligi içinde olduklarini söyleyerek, açilisi yapilan MFA Maske Fabrikasi yeni üretim tesisinin hayirlara vesile olmasini temenni etti, üretim tesisinde çalisan ve çalisacak herkese basarilar diledi.

 

Fabrikanin, istihdamla beraber sehrin ihracatinin gelismesine de katkilarinin olacagina inandigini belirten Erdogan, söyle devam etti:

 

"'Türkiye'nin Saglikli Nefesi' sloganiyla 2018'de kurulan MFA Maske firmamiz, kisa zamanda çok önemli islere imza atti. Daha salgin baslamadan önceki üç yillik sürede sirket, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi tarafindan Türkiye'nin en hizli büyüyen 30'uncu sirketi olarak seçildi. Kendilerini tebrik ediyorum, kutluyorum. Firmamizin giderek yükselen bu basari grafiginde Ar-Ge faaliyetlerinin ve yenilikçi yaklasimlarinin elbette önemli payi bulunuyor. Tamamen yerli imkanlarla gelistirdikleri, Türkiye'nin ilk biyo maskesiyle emniyet teskilatimizin kullanimi için özel olarak üretilen tam ve yarim yüz gaz maskeleri bu ürünlerden sadece birkaçidir."

 

"TÜRK SANAYICISI, EKONOMIMIZIN TÖKEZLEMESINI UMANLARA INAT ÇALISMAYA DEVAM EDIYOR"

 

Erdogan, firmanin salgin döneminde artan talebi karsilamak için büyük gayretle çalistigini, salginin en yogun yasandigi 2020'de yüzde 60'i ihracat olmak üzere toplam 250 milyon liranin üzerinde bir ciroya ulastigini ifade ederek, bu rakamla Zonguldak'in en fazla ihracat yapan sirketi oldugunu söyledi.

 

Açilisini yaptiklari fabrikanin sadece üretim modeli ve teknolojik altyapisiyla degil, ayni zamanda mimarisiyle de örnek bir tesis oldugunu dile getiren Erdogan, sunlari kaydetti:

 

"Fabrikamizin kurulu gücü 1 megavat olan çati günes panelleriyle yenilenebilir enerjiden çevre dostu bir üretim yapmasi da takdire sayandir. Kocayusuf isimli bu fabrika yillik 45 milyon partikül tutucu, solunum koruyucu profesyonel maske, yillik 240 bin farkli niteliklerde tam ve yarim yüz gaz maskesi, yillik 910 bin tam ve yarim yüz gaz maskesi filtresi üretecektir. Görüldügü gibi Türk sanayicisi, ekonomimizin tökezlemesini umanlara inat, çalismaya, üretmeye, insanimiz için istihdam olusturmaya devam ediyor. Ben bunu biraz daha degistiriyorum. Önce yatirim, istihdam, üretim diyorum ve son olarak da ihracat diyorum. Simdi MFA bunlarin dördünü de yapiyor. Yatirimsa yatirim, istihdamsa istihdam, üretimse üretim ve Slovakya basta olmak üzere ihracatsa ihracat. Bu, tabii yetmez, daha ne yapacagiz? Bunu yayilmaci bir ihracat anlayisiyla gelistirecegiz."

 

"TÜRKIYE EKONOMISINE GÜVENEN HERKESE BIZ DE SAHIP ÇIKIYORUZ"

 

Erdogan, Türkiye'nin üretim kapasitesinin yerli ve uluslararasi yatirimlarla günden güne güçlendigini, kendilerinin de her sektör için özenle çalisilmis destek, tesvik ve hibe programlariyla ülkeye destek katan tüm yatirimcilarin yaninda olduklarini gösterdiklerini belirterek, söyle konustu:

 

"Yerli-yabanci ayrimina gitmeden, kimseyi ayirmadan, ötekilestirmeden Türkiye ekonomisine güvenen herkese biz de sahip çikiyoruz. Üreten, ihraç eden, özellikle insanimiza is ve as imkani sunan, ekonomimize güç katan her mütesebbisin basimizin üstünde yeri vardir."

 

Fabrikanin açilis ve genisleme sürecinde MFA Maske'yi de devletin sagladigi destek, tesvik ve hibelerden faydalandirdiklarini ve Türkiye'nin ilk ve en büyük maske üreticilerinden olan sirketin yeni yatirimlarin arifesinde bulundugunu ögrenmekten bahtiyarlik duydugunu belirten Erdogan, sunlari dile getirdi:

 

"Hemen bu tesisin yaninda, 70 milyon liralik yatirimla yüksek katma degerli ürünler üretecek yeni filtre fabrikasinin da en kisa zamanda devreye girmesini temenni ediyorum. Koronavirüs salgini dolayisiyla küresel ekonominin belirsizlik girdabina sürüklendigi bir dönemde yatirimlarina hiz kattiklari için kendilerine ülkem ve milletim adina, tüm Zonguldaklilar adina tesekkür ediyorum. Sanayi ve Teknoloji Bakanligimizi, Sayin Bakan ve ekibini de Türkiye'nin gücüne güç katan bu tür yatirimlara destek olduklari için tebrik ediyorum."

 

"YARDIM, DESTEK VE HIBELERIN BÜYÜKLÜGÜ 661 MILYAR LIRAYI BULDU"

 

Cumhurbaskani Erdogan, koronavirüs salgininin tüm dünya ile Türkiye'yi de olumsuz etkiledigini, özellikle turizm, yeme-içme ve hizmetler sektöründe kisitlamalardan kaynakli olarak insanlarin zorluklar, ekonomik, maddi manevi kayiplar yasadigini belirterek, nerede yasarsa yasasin, hangi sektörde faaliyet gösterirse göstersin 84 milyonun derdine derman olmayi kendilerine görev bildiklerini vurguladi.

 

Simdiye kadar salginin ekonomik etkilerini en aza indirmek amaciyla yaptiklari yardim, destek ve hibelerin büyüklügünün 661 milyar lirayi buldugunu söyleyen Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

 

"Hani 'Hükümet nerede?' diyorlar ya 661 milyar lira destek verdik. Kime? Tüm yatirimcilarimiza, esnafimiza. Bu rakamla Türkiye, salgin sürecinde vatandaslarina ve is dünyasina en fazla destek saglayan ülkeler arasinda yer aliyor. Dünyanin en gelismis ülkelerinin dahi maske savasina tutustugu, solunum cihazi kitliginin çekildigi, yasli bakimevlerinin adeta morga dönüstügü bir dönemde biz, birinci sinif saglik hizmetini insanimiza ücretsiz sunduk.

 

Bugün 'Benim' diyen ülkeler, bakiyorsunuz 100 avro, 150 avro, bu tür paralarla maske veriyor. Biz ise bunu ücretsiz veriyoruz. Muhalefet bizim bunlardan bihaber degil, çok iyi biliyorlar ama islerine gelmiyor. Saglik alaninda acil ihtiyaç duyulan ürünlerin tedarikinden baslayarak birçok konuda hizli ve etkili çözümler ürettik. Uluslararasi piyasalardan temin edilmesi zora giren maske, koruyucu ekipman, eldiven ve solunum cihazi gibi ürünlerin yerli ve milli imkanlarla üretimine yönelik projeleri hizlandirdik."

 

Erdogan, Sanayi Sicil Sistemi kayitlarina göre salginin basladigi dönemde Türkiye'de 14 maske üreticisi varken bugün bu sayinin 424'e yükseldigini, üretici sayisindaki bu artis neticesinde tibbi ve cerrahi maske ihracatinin 100 kat artis gösterdigini, 2019'da yaklasik 2 milyon dolarken 2020'de 212,5 milyon dolara çiktigini söyledi.

 

Dünyadan büyük talep gören bu malzemelerin sürdürülebilir kalitesi için Koruyucu Tekstil Test Merkezi'ni tamamlayip hizmete açtiklarini anlatan Erdogan, "Salginin en yogun yasandigi, dünyada çarklarin adeta durma noktasina geldigi dönemlerde bile Türkiye ekonomisi kontak kapatmadi. Üretim ve sanayide uyguladigimiz esnek çalisma modellerinin karsiligini hem ihracatta hem de büyüme rakamlarinda katbekat aldik." dedi.

 

"G-20'DE SANAYI ÜRETIMI EN ÇOK ARTAN DEVLETLER ARASINDA YER ALDIK"

 

Özel sektörün gayreti ve devletin verdigi destekler sayesinde 2020'de Türkiye'nin yüzde 1,8'lik oranla Çin'in ardindan G-20 içinde en yüksek büyümeyi kaydeden ülke oldugunu belirten Erdogan, sunlari kaydetti:

 

 

 

"Yine bu dönemde G-20'de sanayi üretimi en çok artan devletler arasinda yer aldik. 2021 yilinin ilk çeyreginde ise yüzde 7 gibi rekor bir büyüme oranina Çin'den sonra biz ulastik. Imalat sanayisinin yüzde 12,2 büyüyerek büyümeye en çok katki saglayan sektör olmasi bizi ziyadesiyle mutlu etmistir. Sanayi sektörümüzde bu yilin ilk çeyreginde önceki yilin ayni dönemine göre 338 bin kayitli istihdam artisi olmasi büyümenin saglikli ve istihdam dostu oldugunun isaretidir."

 

Erdogan, Türkiye'nin üretim üsleri olan organize sanayi bölgelerinde de pozitif gelismelerin kaydedildigine isaret ederek, organize sanayi bölgelerindeki istihdamin 2 milyonu geçtigini, salgina ragmen 2021'in ilk 5 ayinda organize sanayi bölgelerindeki elektrik tüketiminde geçen yilin ayni dönemine göre yaklasik yüzde 20 artis görüldügünü açikladi.

 

Sanayiciye tüm destekleri verirken esnafi, çiftçiyi ve sanatçiyi da asla ihmal etmediklerini vurgulayan Erdogan, su bilgileri paylasti:

 

"Bu sene salginin sebep oldugu sikintilar yaninda dünyanin birçok yerinde maalesef meteorolojik açidan kuraklik yasaniyor. Kurakligin etkilerini azaltmak üzere basinçli sulama sistemi kuran çiftçilerimize bu yil 150 milyon lira ilave hibe destegini zaten baslatmistik. Kurakligin olustugu bölgelerde il, ilçe hasar tespit çalismalari sahada hizla devam ediyor. Bu çalismalarin sonuçlarina göre çiftçilerimizin Ziraat Bankasi ve Tarim Kredi Kooperatiflerine olan borçlarini erteliyoruz.

 

Kuraklik sigortasinda TARSIM devlet destegini önümüzdeki yila özel yüzde 70'e, hasar ödeme oranini da yüzde 80'e çikartiyoruz. Ayrica kuru tarimin yapildigi bölgelerde kurakliktan etkilenen bugday, arpa, yulaf, tritikale, çavdar, nohut ve mercimek üreticilerimize verim kayiplarina göre dekara 100 liraya kadar dogrudan ödeme yapacagiz. Böylece kurakliktan verim kaybi yasamis bugday üreticimiz mazot, gübre destegi ve sertifikali tohum kullanim destegi ile toplamda dekara 151 liraya kadar destekleme ödemesinden yararlanabilecek."

 

Erdogan, salginin yol açtigi kisitlamadan dolayi zorlu günler geçiren sanat emekçilerine de sahip çiktiklarinin altini çizerek, "Insallah önümüzdeki süreçte 31 bin sanatçiya 250 milyon liraya ulasan destek verecegiz. Sancili dönem yasayan tiyatro sektörümüze de 25 milyon tutarinda turne destegi saglayacagiz. Açikladigimiz tüm desteklerin çiftçilerimize ve sanat emekçilerimize hayirli olmasini diliyorum." ifadelerini kullandi.