Cumhurbaskani Erdogan, Zonguldak’ta Uzun Mehmet Camisi'nin açilisinda konustu

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan,  Zonguldak’ta Uzun Mehmet Camisi'nin açilisindaki konusmasina, vatandaslari selamlayarak basladi.

Ilk cuma namazini eda ettikleri caminin açilisinin hayirlara vesile olmasini dileyen Erdogan, camiyi insa eden ve müteahhitligini yüklenen Hasan Gürsoy ve ekibine tesekkür etti.

Caminin insasinda emegi geçenlere sükranlarini sunan Erdogan, "Rabbimiz Tevbe suresinde mealen 'Allah'in mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namazi dosdogru kilan, zekati veren ve Allah'tan baskasindan korkmayan kimseler imar eder' buyuruyor. Uzun Mehmet Camii'nde günde bes vakit okunacak ezanlarin, kilinacak namazlarin, edilecek dualarin Allah katinda kabul olmasini diliyorum. Sehirlerimize kazandirdigimiz her bir caminin ülkemizin ve milletimizin gelecegi için vatan topraklarina dikilen birer manevi muhafiz olduguna inaniyorum." diye konustu.

Merhum Ziya Gökalp'in "Minareler süngü, kubbeler migfer, camiler kislamiz, müminler asker. Bu ilahi ordu dinimi bekler, Allah'u Ekber, Allah'u Ekber." dizelerini aktaran Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Biz bu topraklari kanimizi dökerek üzerine insa ettigimiz istiklalimizin camilerimizden ezanlarini eksik etmeyen, semalarinda bayragimizi dalgalandirarak vatanimiz kildik. Fetih mirasi olan Ayasofya'nin yeniden ibadete açilmasi iste bu bakimdan önemli ve anlamlidir. Istanbul Büyük Çamlica'da Anadolu yakasindan bogazi selamlayan bir abide olarak insa ettigimiz camimiz, çagimizin mührü olarak nesiller boyunca milletimizi gururlandiracaktir. Cumhurbaskanligi Külliyesi içinde insa edilen Millet Camii ile Ulus'ta ibadete açilan Melike Sultan Camii de Ankara'da ayni misyonu yerine getiren abide eserlerdir. Geçtigimiz hafta Taksim'de açilisini yaptigimiz camimiz de Istanbul'un bu tarihi bölgesinde medeniyetimizin mührü olarak sehrimize hizmet verecektir."

Uzun Mehmet Camii'ni de ayni duygularla hizmete açtiklarini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, "Yaklasik 12 bin metrekare alan üzerinde insa edilen park ve yesil alanlariyla 34 bin metrekarelik bir alana yayilan bu eser kapali alaninda 6 bin açik alaninda 7 bin 500 kisilik namaz kilma kapasitesine sahiptir." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, caminin mihrap cephesindeki hatti göstererek, "Su 'Ya Allah' hatti da sehre ve adina yakisir sekille kömürle yazilmistir. Buranin ismi Uzun Mehmet. Uzun Mehmet kim? Kömürü bulan, onun için de buranin adini Uzun Mehmet koyduk. Eger biz bir yere bir isim veriyorsak onun bir anlami var. Iki asir önce sahilinde sadece tahta iskelesi bulunan bir koydan bugünkü Zonguldak'a uzanan süreçte kömürün nasil önemli bir role sahip oldugunu en iyi bu sehrin insanlari bilir." seklinde konustu.

Cumhuriyet döneminde vilayet statüsüne yükseltilen Zonguldak'in emegin ve üretimin sehri olarak milletin gönlündeki mümtaz yerini aldigini söyleyen Erdogan, "Bu vesileyle bir kez daha asirlardir vatanlari için canlarini seve seve feda eden aziz sehitlerimize Cenab-i Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.

"CAMILERIMIZI DAHI HEDEF ALMAKTAN ÇEKINMIYORLAR"                          

Erdogan, Türk milletinin asirlardir bükülemeyen bileginin her mücadeleden zaferle çikmasini saglayan gücünün gerisinde birligi, beraberligi, uhuvveti konusundaki kararliliginin var oldugunu söyledi.

Malazgirt Zaferi'nden 15 Temmuz'a kadar geçen bin yila yakin süreçte çaglar degisse de Türk milletine karsi duyulan husumetin derinligi ve kullanilan araçlarin kirliliginin hiç degismedigini aktaran Erdogan, "Sehadetleri dinin temeli olan ezanlardan rahatsizlik duyanlar, rengini sehitlerimizin kanindan alan bayragimiza tahammül edemeyenler, binlerce yillik devlet gelenegimizle basa çikamayanlar, milletimizin birligine, beraberligine saldirmaya basladilar. Bunun için cem oldugumuz, yani kardesligimizi pekistirdigimiz yerler olan camilerimizi dahi hedef almaktan çekinmiyorlar." diye konustu.

"Cami"nin "Cem olunan yer" olduguna isaret eden Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Müminler burada cem olurlar, burada bir olurlar, burada kardes olurlar, burada beraber olurlar. Bizim bu birligimizi bozamayacaklar. FETÖ'den PKK'ya kadar Türkiye düsmanlarinin kullandigi ne kadar terör örgütü varsa önce camilerimize, milletimizin dinine, diyanetine, inancina saldirmistir. Ne zaman hangi firsati bulsalar maalesef dini kurumlarimiza, Allah'in ayetlerine saldiran bu nasipsizler, her zaman bu süreci devam ettirdiler. Ayni yolu takip eden kimi çevrelerin, yine camilerimiz ve milletimizin inanci üzerinden ülkemize operasyon çekmeye çalistiklarini görüyoruz. Bölgemizdeki pek çok ülkeyi, icat ettikleri ve besleyip büyüttükleri sapkin akimlar üzerinden yikimlara, acilara, kan ve gözyasina boganlar ayni oyunu Türkiye üzerinden oynamak için de çok ugrastilar. Dualarindan din ü devleti ve mülk ü milleti eksik etmeyen milletimiz, hamdolsun bu fitnelerin hiçbirine geçit vermemis, hepsini de bünyesinden söküp atmistir. Iste bunun için camilerimize, orada okunan ezanin ruhundaki çagriya, kiraat ettigimiz Kur'an-i Kerim'in bize gösterdigi istikamete, kildigimiz namazlarin ifade ettigi kardesligimize siki sikiya sahip çikmaliyiz."

Istiklal Marsi'ndaki "Bu ezanlar ki sahadetleri dinin temeli/ Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli." dizelerini animsatan Erdogan, "Peygamber Efendimizin yaptigi gibi, Allah'in rizasi disinda hiçbir ölçü tanimadan kendimiz ve tüm milletimiz için en iyisini, en hayirlisini, en dogrusunu isteyerek, birbirimize siki sikiya sarilmaliyiz. Istiklalimize göz dikenleri nasil pisman ettiysek, asimiza, isimize ekmegimize, huzurumuza kastedenleri de ayni sekilde hüsrana ugratmak boynumuzun borcudur." ifadesini kullandi.

Erdogan, Zonguldak'a "2023'e, 2053, 2071'e hazir miyiz?"Bir olacak miyiz, kardes olacak miyiz, beraber olacak miyiz?" diye seslendi.

Camilerin, bin yildir oldugu gibi bugün de bu mücadelenin manevi kaleleri ve en güçlü dayanisma merkezleri olarak milletin hizmetinde olmayi sürdürecegini vurgulayan Erdogan, "Türkiye, gücü ve sorumlulugu sadece kendi sinirlarindan ibaret olmayan bir büyük ülke olarak, maziden atiye kurdugu köprüyü tahkim ederek hedeflerimize dogru yürümeye devam edecektir." dedi.

Zonguldakli, Devrekliye olan inancini dile getiren Erdogan, "Karadeniz Eregli'sinde de benzeri bir müjde olabilir. Bugün insallah Zonguldak'tan biliyorsunuz bir müjde verecegiz, biraz sonra o müjdeyi de verecegiz bunu televizyon programinda açiklamistim. Artik Zonguldak müjdelerin merkezi oldu ve bu duygularla Uzun Mehmet Camii'ni Insa ederek ülkemize istikbalimizin timsali yeni bir eser daha kazandiran tüm hayirseverlerimize sahsim, milletim adina Allah kendilerinden razi olsun diyorum." diye konustu.

Erdogan, müteahhit firma Hasan Gürsoy ve ekibini bir kez daha tebrik eden ederek, caminin 19 ay gibi kisa bir sürede bu güzel eserin meydana geldigini anlatti.

Açilisa katilan bir vatandasin, "Seni çok seviyoruz" sözleri üzerine "Ben de sizi seviyorum." diyen Erdogan, Uzun Mehmet Camisi'nde yapilacak dualarin, edilecek ibadetlerin Hak katinda kabul olmasi temennisinde bulundu.