CHP'LI YAVUZYILMAZ, " MADENCILERI UNUTMAYIN" DEDI.

Asilama çalismalarinda madencilerin öncelikli listede yer bulmamasi tepki çekti

CHP’li Yavuzyilmaz,  “Madencileri unutmayin”  dedi.   Genel   Maden Isçileri     Sendikasi Genel Baskani Yesil: “Üzüldük, girisim baslatacagiz.”

Türkiye’de asilama çalismalari baslarken madencilerin öncelik listesine alinmamasi tepki çekti. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyilmaz, “Yapisi itibariyla akcigerlere tutunan koronavirüs, mesleki hastaliklar nedeniyle zaten akcigerleri tehlike altinda olan, gerek devlet gerek özel maden ocaklarinda çalisan 200 binin üzerindeki madenciyi tehdit etmektedir. Saglik Bakanligi’na çagrimdir. Bir avuç kömüre ömrünü vererek çalisan, hastalanan, cigerlerini zaten tükenmis madencileri unutmayin” dedi. Asi takvimine göre saglik çalisanlarinin ardindan yasli, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan kisiler ve buralarin çalisanlari asilanacak. Koronavirüs salginina karsi asilama ikinci asamada Milli Savunma Bakanligi, Içisleri Bakanligi çalisanlari ile kritik görevde bulunan kisiler asilanacak. Sektörlerin yer aldigi takvimde madencilik sektörüne yer verilmemesi ise tepkiye neden oldu.

‘ANLASILIR DEGIL’

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyilmaz, “KOAH gibi solunum yolu hastaliginin sikça görüldügü madencilik mesleginin riskli gruplara dahil edilmemesi ve asida öncelik verilmemesi anlasilir degildir. Pandeminin ülkemizde görülmesi sonrasinda yaptigimiz çagrilarla Zonguldak’ta önce Türkiye Taskömürü Kurumu (TTK) sonrasinda ise özel maden ocaklarinda geçici olarak üretime ara vermis, gerekli tedbirler alinmis ve bu sayede binlerce madenci ve ailesinin hayati kurtulmustur. Ancak ayni özen ne yazik ki Saglik Bakanligi’nin asilama takvimi belirlenirken gösterilmemistir” ifadelerini kullandi. Yavuzyilmaz, madencilerin salgin açisindan yüksek riskli meslek gruplari arasinda olduguna dikkat çekerek, “Madencilerimiz için yeni kararlar alinmalidir!” dedi.

‘GIRISIM BASLATACAGIZ’

Genel Maden Isçileri Sendikasi Genel Baskani Hakan Yesil de ilk asamada saglikçilara ve 65 yas üstüne asi yapilmasini desteklediklerini belirterek, madencilerin asi takviminde olmamasina üzüldüklerini belirtti. Yesil, “Arkadaslarimiz yerin yüzlerce metre altinda yogun emek çalisiyorlar. Arkadaslarimizin omuz omuza çalistigi bir ortamda asi siralamasinda tabii ki bizlerin öncelikli olmasi bizim arzumuz. Bununla ilgili girisimleri baslayacagiz” diye konustu.