YASAMAK VE ZIYARET ETMEK IÇIN CAZIP BIR GÖKÇEBEY

Amerika Rochester Teknoloji Üniversitesi’nde çalisan Gökçebey’li Doçent Dr. Muhammet Kesgin ile sik sik sohbetler ederiz. Sohbetlerimizin konusu genelde Zonguldak ve Gökçebey ilçemizin tanitimi ve gelecegine yöneliktir.

Yine bir gün Gökçebey’in gelisimi ve tanitimi hakkinda fikirleriniz nelerdir?  Bu fikirlerinizi bize yazarak paylasirsaniz bende sayfamda yazarak Gökçebeylilerle paylasirim dedim.

Simdi, Amerika Rochester Teknoloji Üniversitesi’nde çalisan Gökçebey’li Doçent Dr. Muhammet Kesgin’in’ YASAMAK VE ZIYARET ETMEK IÇIN CAZIP BIR GÖKÇEBEY’ basligi altinda yazdigi yaziyi sizlerle aynen paylasiyorum:

 “Turizm politikasi ve planlamasinin ülkeler ve bölgeler düzeyindeki önemi son yillarda il ve ilçeler düzeyinde de siklikla gündeme gelmektedir. Turizm arzina yönelik yapilan yatirimlarin geri dönüsümü sadece ticari anlamda sagladigi ekonomik katkilarla sinirli degildir. Örnegin yerel halk ve ziyaretçilere yasam kaliteli bir fiziksel ve sosyal çevre sunulmasina da aracilik eder ve bir yerin imajina olumlu katkilar yaparak deger yaratir ve itibar kazandirir.  Bu anlamda Gökçebey’de turizm gelisimi hem ziyaretçi ekonomisi açisindan hem de ilçede yasam kalitesinin artmasi, ilçenin tanitimi ve imaji için de son derece önemlidir.

Ilçemizin özellikle son yillarda yapilan çalismalarla tarihsel, dogal ve kültürel mirasi ve degerleri ortaya çikarilmaktadir. Bu alanlarda turizm yatirimlarinin yapildigi da görülmektedir. 2000 yillik ticaret merkezi, Süzek Deresi Selaleri ve Kanyonu, Herkime Evleri ve Anit Agaç gibi degerlerimizi ortaya çikaran ve ilçemize kazandirmaya çalisan hemsehrilerimize ve yöneticilerimize ne kadar tesekkür etsek azdir. Bu anlamda dogup büyüdügümüz ve yasamak için her zaman güzel bir yer oldugunu düsündügümüz ilçemizin ziyaret etmek için de güzel bir yer oldugu her geçen gün daha da çok kabul görmektedir. Ilçemizdeki bu mevcut degerlerin ortaya çikarilmasi kadar yeni degerlerin bulunmasi ve gelistirilmesi ve ayrica bu degerlerin pazarlanmasi ve marka yönetimi de çok önemlidir. Örnegin simgesel, sembolik ve özgün yöresel ürünlerimiz (yemekler ve yiyecekler) ve adetlerimiz kayit altina alinarak degerlendirilmelidir. Özgün degerlerimizin festival ve etkinliklerle tanitilmasi saglanmalidir. 

Bu anlamda turizm gelisimi, pazarlamasi ve marka yönetimi çalismalarini yetkili karar alici ve uygulayicilarin önderliginde Gökçebey içinde ve disinda yasayan hemsehrilerimizin de sürece katilim ve destekleri ile stratejik bir sekilde planlanmali ve uygulanmalidir. Bu alanda atilacak adimlar ve yapilacak nitelikli çalismalar Gökçebey ilçemizde yasam kalitesinin ve turizmin gelismesinde etkinligin artmasina katki saglayacaktir.

Hem yasamak hem de ziyaret etmek için güzel bir yer oldugunu düsündügüm memleketim Gökçebey’in yerel halka ve ziyaretçilere yasam kalitesi sunmasini, uzmanlik alanlari, bilgileri ve çalismalari ile tüm hemsehrilerimizin gelisim süreçlerine katki vermesini ve nihaiyi olarak yerel halkimizin destegi ve yöneticilerimiz önderliginde atilacak adimlarin basari getirmesini dilerim.”dedi.

Amerika Rochester Teknoloji Üniversitesi’nde çalisan Gökçebey’li Doçent Dr. Muhammet Kesgin’e tesekkür eder, çalismalarinda basarilar dileriz.