Cumhurbaskani Erdogan açikladi!

16-17-18-19 Mayis’ta sokaga çikma yasagi uygulanacak!

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in baskanliginda toplanan Cumhurbaskanligi Kabinesi, tele konferans yöntemi ile corona virüsü salgini ve ekonomik tedbirlerle ilgili konulari ele aldi. Cumhurbaskani Erdogan, 16-17-18-19 Mayis'ta sokaga çikma yasagi uygulanacagini açikladi. Erdogan, 18 Mayis ile 19 Mayis arasinda marketler ve online platformlarin açik olacagini belirtti. Adana, Diyarbakir, Mardin, Trabzon, Ordu, Denizli, Kahramanmaras, Sanliurfa ve Tekirdag illerine de giris-çikis kisitlamasinin kaldirildigi ifade edildi.

Cumhurbaskanligi Kabinesi ile tele konferans yöntemiyle bir toplanti gerçeklestiren Cumhurbaskani Erdogan, 16-17-18-19 Mayis’ta corona virüsü salgini kapsaminda sokaga çikma yasagi uygulanacagini açikladi.

 

Erdogan, 18-19 Mayis tarihlerinde bakkal, market, kasap, manav, firin, tatlici gibi isletmelerin açik kalmasina izin verilecegini belirterek saat 10:00-16:00 arasinda buralardan alisveris yapilabilecegini belirtti.

 

Yaslilarin 17 Mayis Pazar günü yine sokaga çikabilecegini belirten Erdogan, Adana, Diyarbakir, Mardin, Trabzon, Ordu, Denizli, Kahramanmaras, Sanliurfa ve Tekirdag illerinde uygulanan sehre giris-çikis kisitlamasinin kaldirildigini duyurdu.

 

Erdogan’in konusmasindan satir baslari söyle:

 

65 binin üzerindeki vatandasimiza yaslilik ödemesi yapiyoruz.

 

Saglik hizmetlerinde yaslilarimizi öncelikle yararlandiriyoruz. Evde bakim hizmetiyle ihtiyaçlarini evlerinde karsiliyoruz.

 

Salgin hastalik döneminde olusturdugumuz vefa destek grubuyla 5 milyon vatandasimiza evine hizmet götürdük. Alisveristen maske dagitimina kadar vefa sosyal destek gruplari tarafindan saglandi.

 

 

Kamu görevlileriyle, gönüllülerden olusan 146 bin mensup kardesimizin her birine tesekkür ediyorum. Ayrica AK Parti, MHP, CHP ve diger partilerden bin 119 belediye, vefa sosyal destek grubunu desteklediler. Onlara da tesekkür ediyorum.

 

Biz Bize Yeteriz Türkiyem kampanyasina destek 2 milyar lirayi bulmustur. Insani yasat ki devlet yasasin anlayisiyla devam ederken, bize Allah’in emanet ettigi her canli için gereken tedbiri aliyoruz.

 

Hayvanlari otlatmak için yaylalara çikanlarin, aricilikla ugrasanlarin, mevsimlik tarim isçilerinin faaliyetlerini kolaylastirdik. Saglik, gida ve güvenlik basta olmak üzere tüm temel ihtiyaçlari karsilayarak insanimiza yardim etmeyi sürdürecegiz.

 

10 Mart tarihi üzerinden 2 ay geçti. Bu küresel salgina karsi 83 milyon hep birlikte verdigimiz mücadeleyi basariyla devam ettiriyoruz. Yeni vaka, ölüm ve yogun bakim sayimiz giderek azaliyor.

 

Buna mukabil, iyilesen hasta sayimiz ve test sayimiz katlanarak artiyor. Kurallara riayet eden vatandaslarimiz için herkese sükranlarimizi sunuyorum.

 

Hayati normale döndürmeye yönelik imkanlari saglamaya basladik. Tüm dünya ile birlikte ülkemizde de, hayatimizi belirli kurallara riayet ederek devam ettirmek zorunda oldugumuz bir döneme girdik.

 

 

Türkiye’nin aralarinda oldugu bazi ülkeler, salgini kontrol altina alirken bazilarinda yeni basliyor, bazilarinda ise sürüyor. Bu tablo, uzunca bir süre maske kullanimi, mesafeyi koruma ve temizlige uymak gibi yeni düzene göre hayatimizi sürdürmemiz gerektigine isaret ediyor.

 

Normallesmeye dönüsü kesinlikle 10 Mart öncesine dönüs gibi algilamamamiz gerekiyor. Ülkemizde bugüne kadar 412 yerlesim yerini karantina altina almak zorunda kaldik. 112’sinde hala karantina devam ediyor.

 

Gerçekten zaruri bir is olmadan disari çikanlar, sokakta, araçlarda, gereksiz kalabalik olusturanlar kendi elleriyle virüsü besliyorlar.

 

Bizi koruyacak tedbirlere göre hayatimizi devam ettirmek zorundayiz. Bu gerçegi ne kadar kabul edersek, mücadelemizi o denli etkili yürütürüz.

 

Maskesiz olarak asla disari adim atmayacagiz. Fiziki mesafeyi mutlaka koruyacagiz. Kalabalik yerlerden olabildigi kadar uzak durup, hayatimizi sadelestirecegiz. Ellerimizi sik sik yikayacagiz. Disaridan eve döndügümüzde daha kapsamli bir temizlik yapip hayatimizi devam ettirecegiz.

 

Tamamen eski günlere geri dönmüyoruz, sadece salgin sartlarinda hayatimizi biraz daha kolaylastirmaya çalisiyoruz. Aldigimiz tedbirleri, gerektiginde genisletecek gerektiginde sinirlandiracak sekilde yürütecegiz. Cumhurbaskanligimiz ve bakanligimiz bünyesinde yürüttügümüz çalismalari gözden geçiriyor, aksakliklari gideriyoruz.

 

Çocuklarimizin ve gençlerimizin egitimini zarar görmeden tamamlamalarini istiyoruz. Salgin sonrasi yeniden sekillendirecek yeni sistemde ülkemizi daha avantajli bir konuma getirmek istiyoruz.

 

Sosyal Koruma Kalkanini daha da güçlendirecegiz. Saglikla ilgili hassasiyetimizden asla taviz vermeden, güçlendirmeye devam etmekte kararliyiz. Dün Gayrettepe-Istanbul metro hattinin tünel isigini görme törenini gerçeklestirdik. Eylül 2021’e kadar tamamini hizmete açmayi planliyoruz.

 

Bayrama kadar hizmete açmayi planladigimiz Sancaktepe Hastanemiz ile diger hastanelerimizin insaatini inceledik. Basaksehir Sehir Hastanemizin açilisini Sayin Japonya Basbakani Abe ile birlikte gerçeklestirecegiz. 21 Mayis’ta telekonferans seklinde hizmete açacagiz.

 

Tamamen Türkiye’ye mahsus bir model olan ve Genel Saglik Sigortasi sisteminin önemini bu süreçte çok daha iyi gördük.

 

Salgin döneminde en çok ihtiyaç duyulan tedavi yöntemlerini ve ilaçlariyla, 11’i kanser olmak üzere 43 ilaci da ödeme kapsamina alarak vatandasimizin sagligini her seyin üzerinde tuttugumuzu gösterdik.

 

Sosyal Güvenlik Reformlarinin neticesidir bu tablo. 11-17 Mayis Sosyal Güvenlik Kurumu haftasi dolayisiyla, çalisanlarimiza tesekkür ediyorum.

 

Türkiye’nin salgin yönetmedeki basarisi, herkesin ilgisini çekmis durumdadir. Bu olumlu tablo, ülkemizi saglik hizmetlerinde dünyanin önde gelen markalarindan biri olmasina katki saglayacaktir.

 

Normallesme programi kapsaminda Saglik Bakanligimiz her sektörde bu adimlarin, hangi asamalara göre ve ne sekilde atilacagina iliskin rehberler hazirladi. Kurumlar ve isletmeler bu rehbere göre adim atacaklardir.

 

Dün 65 yas üstü vatandaslarimiza 4 saatlik sokaga çikma kisitlamasini kaldirdik. Çarsamba günü yine ayni saatler arasinda 0-14 yas arasi, Cuma günü 15-20 yas grubu ayni imkanlardan ayni saatte yararlanacaklardir. Herhangi bir olumsuz durum olmadigi takdirde, bu uygulamayi sürdürmeyi planliyoruz.

 

SOKAGA ÇIKMA YASAGI

 

16-17-18 ve 19 Mayis günlerinde sokaga çikma kisitlamasi uygulanacaktir.

 

18-19 Mayis günlerinde bakkal, market, kasap, manav, firin, tatlici gibi isletmelerin 10.00-16.00 arasinda hem satis hem evlere servis için açik olmalarina imkan taniyoruz.

 

Yaslilarimiz 17 Mayis Pazar günü yine sokaga çikabileceklerdir.

 

Geçtigimiz hafta 7 ilimizdeki giris çikis sinirlandirmasini sonlandirmistik. Bu haftaki toplantilarda, 9 ilimiz için daha sehirler arasi giris çikis sinirlandirmasini sona erdirdik.

 

Adana, Diyarbakir, Mardin, Trabzon, Ordu, Denizli, Kahramanmaras, Sanliurfa ve Tekirdag illerimizde kisitlamayi kaldirdik.

 

Herhangi bir olumsuzluk durumunda sinirlandirmalari yeniden artirmamak için bu hatirlatmalari yapiyoruz. Noterlerde nöbetçilik uygulamasini kaldirarak, normal çalisma dönemine geri döndürüyoruz.

 

Simdi bez maske ile ilgili yeni bir adim atiyoruz. Bunlar için bir üst fiyat tespit edilerek satisina izin verilecek.

 

Emeklilerimizin bu ay ki ödemelerini 15 Mayis’tan itibaren hesaplarina yatirarak bayrama kadar tamamlayacagiz. Mayis ayi issizlik sigortasi ödemelerini de öne çektik.

 

Ilk 2 fazda, 4,4 milyon vatandasimiza biner lira nakit destegi verdik. Özellikle salgin destegi nedeniyle issiz kalan vatandaslarimiz için 3. faz nakit desteginde ödemeler basladi. Bu kapsamda ödeme yapilan kisi sayisi 900 bini buldu.

 

19 Mayis gecesi, sokaga çikma kisitlamasinin sona ermesiyle birlikte alinan izinlerle vatandaslarimiz sehir disina çikabileceklerdir.

 

Hasatla birlikte yas çay alimlari baslayacaktir.

 

Ilisu Baraji’nin 6 tribününden ilkinin 19 Mayis’ta hizmete alacagimiza iliskin müjdeyi de kamuoyuyla paylasmak istiyorum.

 

IÇ VE DIS POLITIKA AÇIKLAMALARI

 

Geride biraktigimiz 4 yila biraktigimiz sürede, Cumhur Ittifaki her türlü yalan, iftira ve tahrik girisimlerine karsi dimdik ayakta kalmistir. MHP’li kardeslerime ve MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli ile ittifaka destek veren tüm kesime sükranlarimi sunuyorum.

 

Cumhur Ittifaki’ni daha da güçlendirmeye kararliyiz. Türkiye’nin maruz kaldigi tüm saldirilara ragmen, bu kutlu yürüyüs devam edecektir.

 

Akdeniz’deki, Kibris’taki, Ege’deki haklarimizi sonuna kadar korumaya devam ettirecegiz. Yurt disindaki finans kuruluslarini kullanarak ekonomimizi çökerteceklerini sananlari hüsrana ugratmaya devam edecegiz.

 

Türkiye 7 yildir en kritik istiklal ve istikbal mücadelesini sürdürürken, ellerini ovusturarak siranin kendisine gelmesini bekleyenlere aradiklari firsati vermeyecegiz.

 

Türkiye’nin terörle mücadelede basarisiz oldugunu, ekonomisinin çöktügünü görmek isteyenlere o duygulari yasatmayacagiz. Bizim hesaplasma yerimiz sandiktir.

 

2023 seçimlerinde milli iradenin arkasindan dolanmaya çalisanlar bir kez daha milletimizden gerektigi cevabi alacaklardir. Allah’in yardimi ve milletimizin destegiyle Türkiye’yi en gelismis 10 ülke içine getirmekte kararliyiz.

 

Corona virüsü salgini sonrasi küresel sistemde Türkiye hak ettigi yeri alacaktir. Bunun için yapmamiz gereken kardesligimize, birligimize siki sikiya sarilmaktir.

 

Ekonomimize ve ekonomi yönetimimize kurulan tuzaklarin amacinin gayet iyi farkindayiz. Milletimizi köken ve inanç, hatta cinsiyet ayrimi üzerinden bölme gayretlerinin hiz kazanmasi 2 asirlik bir oyunun yeniden tedavüle sokulmasindan ibarettir. Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi’ne yönelik saldirilari da ayni kapsamda görüyoruz.

 

Milletimizle birlikte bunca mücadeleyi nasil basariyla sonuçlandirdiysak, salgin tehdidinin üstesinden de ayni sekilde gelecegiz.

 

Bir kez daha sizlere sevgilerimi, saygilarimi sunuyorum. 12 Mayis Hemsireler Günü vesilesiyle canla, basla çalisan tüm çalisanlarimiza saygilarimi sunuyorum. Rabbim yâr ve yardimcimiz olsun.