KiIiçdaroglu: rakamlarla konustu

37’nci Olagan Kurultay kapsaminda bugüne kadar 30 il kongresini yapan CHP’de Ankara Il Kongresi basladi. Il baskanligi için iki aday yarisiyor. Kongrede konusan CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu; aylik geliri 673 lira ve 2 bin lira olanlarin sayisi ile asgari ücretin yarisi ve onun altinda gelir elde eden kisi sayisini açikladi.

Cumhuriyetin önsözü Çanakkale Savasi'nda yazilmistir. Peki, nasil oldu da yedi düvel tek kursun atmadan Çanakkale’yi geçti. Bir kisinin imzasi vardi. Birakin gelsinler, diyor. Demek ki demokraside güçler dengesi vardir.

Cumhuriyet Halk Partisi, milli mücadeleden ve mücadelenin özünden dogan ve bugünlere gelen görkemli bir tarihi olan bir siyasi partidir. Cumhuriyet Halk Partili olmak bir ayricaliktir. CHP’li olmak ülkeye ve dünyaya karsi sorumluluk tasimaktir.

Eger geçmisin bize biraktigi mirasi gelecek kusaklara aktaracaksak sadece geçmisi degil, gelecegi de insa etmek üzerinde hep birlikte düsünmeliyiz.

EN TUTARLI ÇÖZÜM ADRESI CHP’DIR

Ben bütün Cumhuriyet Halk Partili kardeslerime sunu söylemek isterim; nereye giderseniz gidin, nerede oturursaniz oturun, sorunlardan söz ettiginizde çözümünden de söz edeceksiniz.

Su elestiriyi hep yaparlar; ‘Efendim Cumhuriyet Halk Partisi hep elestirir hiç çözüm söylemez'. Hayir söylüyorum, nerede bir sorun varsa o sorunun en saglikli, en tutarli çözüm adresi Cumhuriyet Halk Partisi'dir. Türkiye’nin de sorunu olabilir Orta Dogu’nun da sorunu olabilir. Türkiye’nin bugün bes temel sorunu vardir. Birinci sorunumuz demokrasi. Ülkenin demokrasi sorunu vardir. Ikinci sorunumuz egitim. Egitim, bir topluma sinif atlatir. Bir bireye sinif atlatir.

TOPLUMSAL BARIS SORUNUMUZ VAR

Üçüncü temel sorunumuz dis politika. Agir bedeller ödeyen bir sürecin içindeyiz su anda. Toplumsal baris sorunumuz var. Bir arada huzur içinde yasamak istiyoruz. Kimseyi kimligi, inanci, yasam tarzi dolayisiyla ötekilestiremeyiz.

INSANLARA GÜVEN VERMEK ZORUNDAYIZ

 Türkiye bugün derin bir kriz yasiyorsa; ekonomide, sosyal alanda siyasetini inanç, yasam tarzi ekseniyle politika yapmasindandir. Bize düsen görev, CHP’lilere düsen görev, hiç kimseyi inanci, kimligi dolayisiyla ötekilestirmemektir. Bizden farkli düsünebilirler, farkli inançlari olabilir ama ayni bayragin altinda ayni vatan topragi içinde yasiyorsak herkesin sorununu çözmek ve o insanlara güven vermek zorundayiz. Dolayisiyla toplumsal barisi biz saglariz, biz güçlendiririz.

7 MILYONU ASKIN ISSIZIMIZ VAR

Bir baska önemli temel sorunumuz ekonomi. Cumhuriyet tarihinin en derin krizlerinden birisini yasiyoruz. 7 milyonu askin issizimiz var. Üniversite bitiren on binlerce çocugumuz issiz. Bes temel sorunumuz var.

Size soracaklar, anlattin, sorunu da anlattin, nasil çözebiliriz. Dört ayakli stratejiden söz edeceksiniz. Birinci sorun demokrasiydi. Demokrasisi gelismemis olan hiçbir ülke büyümemistir. Türkiye büyüyecekse, dünyada söz sahibi olacaksa, baris ve kardeslik olacaksa, bunun yolu demokrasidir. Baska bir yolu yoktur. Demokrasi sürekli gelisen bir kavramdir. Katilimci demokrasiden söz ediyoruz.

DAHA ÇOK ÇALISIP DAHA AZ EMEKLI MAASI ALACAK

Insanlar kainati sorgulayacaklar. Issizlik sorunumuz var. Ne diyorlar, ‘Her isveren bir issizi ise alirsa issizligi çözermisiz’. Bir akil tutulmasi yasiyoruz. Yok, böyle bir sey. Issizligin önlenmesinin yolu üretmekten geçiyor.

Bugün EYT’liler var. Prim ödeme gün sayisi dolunca isi olsa dahi isinden ayrilmak zorunda çünkü emekliligi doluncaya kadar çalissa yani yasi da doldursa daha fazla prim ödeyecek daha uzun süre çalisacak, kadere bakin daha az emekli maasi alacak.

8 milyon 647 bin 283 kisinin aylik geliri 673 liranin altinda. Aylik geliri 2 bin liranin altinda olan emekli sayisi ise 6 milyon 850 bin 513. Asgari ücretin yarisi ve onun altinda gelir elde eden kisi sayisi ise 2 milyon 136 bin.