BASIN KONSEYI YÜKSEK KURULU AYVALIK’TA TOPLANDI

AYVALIK- Basin Konseyi Yüksek Kurulu, temmuz ayi toplantisini Balikesir’in Ayvalik Ilçesi’nde yapti. Gündeminde yer alan medyadaki son gelismeler ve sorunlarla, Konsey’e yapilan sikayet basvurularini görüsen Yüksek Kurul üyeleri, Körfez Bölgesi’ndeki yerel medya mensuplariyla da tanisti ve onlarin karsilastiklari sorunlari dinledi, çözüme iliskin görüs alisverisinde bulundu.

Ayvalik kent merkezindeki Bacacan Otel’deki toplanti, Basin Konseyi Baskani Pinar Türenç’in açis konusmasiyla basladi. Yüksek Kurul’un toplantilarini sadece Istanbul’da degil, yurdun degisik yerlerinde de yapma gelenegini sürdürdügünü belirten Türenç, bunun yerel medya açisindan da önemine degindi. Pinar Türenç, medyadaki son gelismeler, iktidar destegindeki bir sivil toplum kurulusunun uluslararasi medyada görevli Türk gazetecileri fislemesi, cezaevindeki gazetecilerin özgürlüklerine kavusmasi için umutla beklenen Yargi Reformu Paketi’nin yasalasmasinin gecikmesi, gazeteciler hakkinda yeni açilan ve devam eden davalarla ilgili Yüksek Kurul üyelerine bilgi verdi.

Basin Konseyi’nin, UNESCO ile ortaklasa düzenledigi ‘Medyada Özdenetimin Önemi ve Dijital Çagda Özdenetim’ konulu konferanstaki konusmalarin kitap olarak basildigini belirten Türenç, Basin Konseyi olarak kurucusu olduklari Dünya Basin Konseyleri Birligi’nin (WAPC) eylül ayinda Azerbaycan’da yapacagi kongresi ve olasi gelismelerle ilgili üyelere bilgi verdi.

GAZETEILER: YEREL BASIN CAN ÇEKISIYOR

Konseye yapilan Basin meslek Ilkeleri ihlalleri sikayetleriyle ilgili dosyalari da görüsüp karara baglayan Yüksek Kurul, Ayvalik basta olmak üzere Körfez Bölgesi’ndeki yerel gazetecilerle tanisma toplantisi yapti.

Basin Konseyi Yüksek Kurul üyeleri ile tanisma toplantisina katilan gazeteciler, gerek ifade ve basin özgürlügü gerekse ekonomik açidan kusatma altinda olan yerel basinin can çekistigini dile getirdi.

Toplantiya katilanlardan yerel Hürses gazetesinden Oya Ugral,Ege Gündem gazetesinden Tayyar Toprak, Efsane gazetesinden Hüseyin Yüksel Kasapoglu, ulusal basina çalisan ve ajanslarin temsilciligini yapan Suat Salgin ile Tuncel Yilmaz ve emekli gazeteci Ömür Bir tek tek söz alarak, karsilastiklari sorunlari detaylariyla anlatti.

Gazeteciler, resmi ilanlarin yerel basindan kaçirilmaya çalisildigini; ilan ve reklamlarin giderek kesildigini; döviz kurlarina bagli olarak kagit basta olmak üzere girdi fiyatlarinin katlanmasi nedeniyle gazetelerin ya kapandigini ya da dijitale dönmeye basladiginisöyledi.

Ulusal medyada oldugu gibi yerelde de elestirel habere tahammülsüzlügün giderek arttiginibelirten gazeteciler, gerçekleri yazdiklarinda ya haklarinda dava açilacagi ya da can güvenligine yönelik tehditle karsilastiklarini söyledi. Yerel siyasetçi ve yöneticilerin son dönemde, kendilerini öven sosyal medya paylasiminda bulunan ve eline her fotograf makinesi alana ‘gazeteci’ muamelesi yaptigini anlatan gazeteciler, onlarin gerçek gazetecilere karsi kullanildigini, bunun da meslegin itibarini zedeledigini vurguladi.

Gazeteciler, ulusal düzeyde oldugu gibi yerelde de demokrasinin olmazsa olmazi basinin görevini yerine getirebilmesi ve karsilasilan sorunlarin çözümü için ifade ve basin özgürlügünün evrensel standartlara kavusturulmasi; Basin Ilan Kurumu ve yerel yönetimlerin yerel basina kaynak yaratarak özgür bir ortamda yayinlarini sürdürmesine olanak tanimalari gerektigini savundu.

Basin Konseyi Baskani Pinar Türenç ve Yüksek Kurul üyeleri, toplantinin çok verimli geçtigini, halkin haber alma özgürlügü adina tüm olumsuz kosullara karsin görev yapan yerel gazetecilerin yaninda olduklarini, sorunlarinin çözümü için çaba göstereceklerini söyledi. Toplantiya katilan basin mensuplari da Yüksek Kurulu toplantisini Ayvalik’ta yaptigi için Basin Konseyi’ne tesekkür etti.

Basin konseyi Yüksek Kurulu üyeleri, Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin’i de makaminda ziyaret etti.