OKUL ÖNCESI EGITIM ÖNEMI

Gökçebey Anaokulu Müdürü Gülber Cinokur,’ Okul öncesi egitimin önemini’ anlatti.

Anaokul  Müdürü Cinokur açiklamasinda,” Çocuklarin, zihinsel, duygusal, sosyal, bedensel gelisiminin %70’i 0-6 yas arasinda tamamlanmaktadir. Okulöncesi dönem alarak adlandirilan 0-6 yas dönemi, çocugun ögrenmesinin en yogun oldugu, temel aliskanliklarinin, zihinsel yeteneklerinin en hizli gelistigi ve biçimlendigi dönemdir. Bu süre içeri kazanilan davranis biçimleri, tüm yasam boyunca devam etmektedir. Beyin yapisi ve fonksiyonlarinin gelisiminin üçte ikilik bölümü 0-4 yas arasinda tamamlanmaktadir. Erken çocukluk dönemindeki deneyimler beynin çalisma biçimi için belirleyicidir. Yapilan çalismalar okul öncesi egitim alan çocuklarda okula devam oranlarinin ve okul basarisinin daha yüksek oldugunu göstermistir.

Okul öncesi egitim sosyal ve duygusal gelisimi destekleyerek, yetiskinlik döneminde de kisilerin daha üretici ve verimli olmalarini ve sahip olduklari potansiyeli tam olarak kullanmalarini saglar.

Okul öncesi egitim, insan gelisiminin en hizli ve en duyarli dönemini olusturur. Yasamin ilk yillarinda alinan egitimin ve geçirilen deneyimlerin, ileri yaslardaki ögrenme yetenegi ve gelecekteki basari üzerinde de önemli etkileri vardir.

Okul öncesinde bir günlük egitim akisi söyle:

Serbest zaman ( Oyun zamani)

Beslenme   (kahvalti)

Türkçe Dil Etkinligi ( Hikaye, Masal, Tekerleme, Parmak oyunu vs)

Okuma yazma hazirlik ( çizgi çalismalari, temel matematik ve kavramlar)

Oyun( Egitici oyunlar)

Sanat Etkinligi ( Kesme, yapistirma, koparma, yuvarlama, özgün çalisma)

Fen Doga ve Drama etki( Deneyler, Hikaye canlandirma)

Temel yasam becerileri

Tüm bu dersler in gerçeklesmesinde görev yapan ögretmenler; Damla Kocaoglu, Yasemin Turan, Aysel Batmaz, Münire uzunlu ve Didem Bostanci’ya tesekkür ediyorum “ dedi.