Haberal, Türkiye'ye bir gurur daha yasatti

3 Kasim 1975'te Türkiye'de ilk kez canli donörden böbrek nakli ameliyati ile baslayan basari öyküsü; üzerine yenileri eklenerek sürüyor... 1978'de kadavradan böbrek naklini, 1990 yilinda da sadece Türkiye'de degil Avrupa, Ortadogu, Afrika'da da ilk kez canli donörden karaciger naklini gerçeklestiren Baskent Üniversitesi Kurucusu Profesör Doktor Mehmet Haberal; Hong-Kong'taki kongrede 105 ülkeden 6 bin 700 biliminsani üye tarafindan Dünya Organ Nakli Dernegi Baskani seçildi.

Baskent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, Türkiye'ye bir kez daha gurur yasatti...
3 Kasim 1975'te Türkiye'de ilk kez canli donörden böbrek naklini, 1978'de de ilk kez kadavradan böbrek naklini gerçeklestirererek tarihe adini yazdiran Prof. Dr. Mehmet Haberal, 2000 yilinda da Dünya Organ Nakli Dernegi'nin Roma'daki kongresinde Türkiye ve dünyada organ naklinin gelisimine yaptigi katkilardan dolayi ilk kez Türk ve Müslüman bir bilim adami olarak "Milenyum Madalyasi" aldi...


Prof. Dr. Mehmet Haberal, son olarak Dünya Transplantasyon Dernegi'nin Hong-Kong'da yapilan kongresinde; oybirligiyle Dünya Organ Nakli Dernegi'nin baskanligina seçildi.
Görevi 2018 yilinda Ispanya’nin baskenti Madrid’te yapilacak törenle devralacak olan Prof. Dr. Haberal, kararin ardindan "Aziz sehitlerimizi ve Ulu Önder Atatürk’ü bir kez daha saygiyla aniyorum. Hepimiz Atatürk Türkiyesi için emek veriyoruz" dedi. Dernegin; tüm dünyada örgütlü bir yapi ve organ nakli konusunda önemli bir sivil toplum örgütü oldugunu hatirlatan Prof. Dr. Haberal, "Bir Türk olarak gururluyum" ifadelerini kullandi.


Türkiye'ye organ naklini getiren ve yaptigi ilklerle adini dünya literatürüne yazdiran Prof. Dr. Mehmet Haberal, "Organ ve Doku Alinmasi, Saklanmasi, Asilanmasi ve Nakli" yasasinin hazirlanip yürürlüge girmesine öncülük etti. Kuzey Afrika, Orta Dogu ve Türkiye'de ilk kadavradan karaciger naklini gerçeklestiren Prof. Dr. Haberal, 1992'de ise Dünya literatüründe ilk kez yapilan bir uygulamayi ortaya koymus, ayni vericiden ayni anda hem kismi karaciger naklini, hem de böbrek naklini gerçeklestirmisti.


2006 yilinda Kuveyt'teki Orta Dogu Organ Nakli Dernegi'nin 10. Bilimsel Kongresi'nde de bu basari öyküsü doruga çikti, Prof. Dr. Mehmet Haberal'a dernekten "Ömür Boyu Basari" ödülü takdim edildi.
Amerikan Cerrahlar Koleji tarafindan 97 yillik tarihinde ilk kez bir Türk cerrahi olarak "Seref Üyeligi" unvanini alan Prof. Dr. Haberal, kurucusu oldugu Ortadogu Organ Nakli Dernegi'nin de baskanligini yürütüyor.


Prof. Dr. Haberal'in 2018-2020 yillari arasinda baskanligini sürdürecegi dünya çapinda transplantasyon konusunda örgütlü tek dernek olan Dünya Organ Nakli Dernegi ise, organ bagislarini özendirici kampanyalar düzenleyerek kamuyunu aydinlatiyor.. Organ nakli ve ilgili konularda uluslararasi benzer kuruluslarla bilimsel ve örgütsel isbirligi yapan Dünya Organ Nakli Dernegi, yasal ve etik düzenlemeler ile ilgili çalismalari da yürütüyor