Turpcu'dan AK Parti'ye tesekkür!

Turpcu, Rödevansli sahalar ile ilgili sorunu çözdükleri için AKP`nin Zonguldak Milletvekillerine tesekkür etti.

CHP Zonguldak Milletvekili Serafettin Turpcu, özel maden sirketlerinin ve rödevansli saha sahiplerinin artan maliyetlerinin karsilanmasina iliskin Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen kararin Resmi Gazete’de yayinlanmasi üzerine sorunun çözümü için çaba gösteren AKP`nin Zonguldak Milletvekillerine tesekkür etti.

"Zonguldak`in sorunlarini çözme konusunda destek olmayi, çözülen sorunlarla ilgili tesekkür etmesini de biliriz" diyen Turpcu açiklamasinin devaminda sunlari ifade etti:

“Soma ve Ermenek’te yasanan maden facialarinin ardindan Eylül 2014'te yürürlüge giren Torba Yasadan sonra kosullar degisti ve sirketler masraflarini karsilayamayacak ve isçileri istihdam edemeyecek duruma geldiler. Mevcut kosullarin degismesinin ek maliyetleri artirmasi nedeniyle rödevansli sahalarda ve özel maden ocaklarinda üretim neredeyse durmustu. Issizlik nedeniyle zaten sürekli kan kaybeden ilimizde yaklasik 4 bin madenci daha issiz kalmisti. Bu konunun düzenlenmesi, artan maliyetlere karsi devlet desteginin artirilmasi Zonguldak için çok önemliydi. Bu sorunu çözdükleri için AKP`nin Zonguldak Milletvekillerine ve sorunun çözümü için çaba gösteren herkese tesekkür ediyorum.

Bu süreçte Rödevans isverenleri ciddi bir gayret içinde olarak ve isi takip ederek sorunlarin çözülmesini sagladilar. Ayni sekilde Genel Maden Isçileri Sendikasi (GMIS)`de TTK`ya isçi alimi konusunda daha fazla çabada bulunarak, isçi alimini takip ederek bu sorunun çözümüne katki saglamalidir. Bu konuda çok geç ve geride kaldilar, daha aktif olmalarini bekliyorduk. Isverenler kendi haklarini çabalayarak aldilar sira GMIS`in verecegi mücadelede. Ayni sekilde AKP Zonguldak Milletvekillerini de, bu konuda somut adimlar atmaya çagiriyorum. Bu konuyu gerek Enerji Bakanligi`nin Plan ve Bütçe Komisyonu görüsmelerinde, gerek bütçe konusmamda gerekse verdigimiz önergelerde bir çok defa dile getirdim. TTK`ya isçi alimi için ortak yapilacak her çalisma için de haziriz, yeter ki niyet belli olsun. TTK bizim kaderine terk edebilecegimiz bir kurum degildir. Sürüncemede kaldikça kurum her geçen gün daha fazla kan kaybetmektedir. Zonguldak`in tarihini ve kimligini tasiyan bu kuruma sahip çikmak, yatirim yapmak isçi almak ve tekrar ayaklari üzerine kaldirmak hepimizin ortak sorumlulugudur. Bunu bir kez daha hatirlatmak istiyorum.

Bununla birlikte, Soma ve Ermenek’te yasanan maden facialarinin ardindan yürürlüge giren Torba Yasanin kapsam disi biraktigi Zonguldak maden sehitleri için vermis oldugum kanun teklifine AKP Milletvekillerinin destek vermesini bekliyorum. Zonguldak 5 binden fazla maden sehidi vermis bir ildir. Zonguldak`taki madencilerimizde Soma ve Ermenek’te hayatini kaybeden emekçilerimiz gibi ülkemizin refahi ve kalkinmasi için mücadele ederken hayatlarini kaybetmislerdir. 2014 yilinda çikarilan yasa, olaylara has düzenleme yaptigi, belirli bir zaman ve olayin gerçeklestigi yer ile ilgili sinirlama yaptigi için magduriyete neden olmustur. Ayni veya benzer nedenlerle hayatini kaybetmis emekçilerimizin arasinda il ve zaman gözeterek ayrim yapmak vicdanlarin da kabul edebilecegi bir durum degildir. Gelin bu durumu daha fazla geç kalmadan düzeltelim diyorum.

Son olarak, TTK`ya isçi alinmasinin yani sira, ekonomik gelismeyi saglayacak projelerin özellikle de Filyos Vadisi Projesi`nin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bizden bu konularda ne destek istiyorlarsa vermeye haziriz. Biz, Zonguldak`in sorunlarinin çözümü için her zaman destek oluruz, ancak bu konularda iktidardan çaba ve çalisma bekliyoruz.”