GÖKÇEBEY’DE ÇANAKKALE ZAFERININ 101. YILDÖNÜMÜ

18 Mart Sehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101’inci Tüm yurtta oldugu gibi Gökçebey’de çesitli etkinliklerle anildi.

Anma etkinliklerine, Gökçebey Hükümet konaginda bulunan Atatürk’ün anitina çelenk töreniyle baslandi.

Cumhuriyet meydaninda gerçeklestirilen törene; Gökçebey Kaymakami Bünyamin Bilgin, Ilçe Jandarma Bölük Komutani Üstegmen Onur Sahbaz, Belediye Baskani Vedat Öztürk, Ilçe Yazi Isleri Müdürü Nuray Yigit, Ilçe Özel Idare Müdürü Izzet Turpçu, Ilçe Milli Egitim Müdürü Fazil Aytas, Mal Müdürü Kadir Çelik, Ilçe Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürü Sevim Küçükbekir, Ögrenciler ve çok sayida ilçe halki katildi.

Gökçebey Kaymakami Bünyamin Bilgin, Ilçe Jandarma Garnizon Komutani Üstegmen Onur Sahbaz, Gökçebey Belediye Baskani Vedat Öztürk ATATÜRK Aniti’na çelenklerin konulmasinin ardindan Saygi durusu ve istiklal Marsi okundu.

Günün anlamini içeren konusmayi Jandarma Astsubay Kidemli Çavus Elvan Terzi yapti.

Jandarma Astsubay Kidemli Çavus Terzi yaptigi konusmasinda; “Bugün Türk’ün ulusal savas tarihine altin harflerle yazilan Çanakkale zaferinin 101’inci yildönümünü kutlamak ve kanlariyla sanli bayragimiza rengini veren, üzerinde yasadigimiz topragi bizlere vatan yapan, bu ugurda canlarini feda ederek mertebelerin en büyügü olan sehitlik mertebesine erisen, aziz sehitlerimize minnet ve sükran duygularimizi sunmak üzere toplanmis bulunuyoruz.

Istiklal Marsimiz korkma! Diye basliyor korkma! Biz korkma diye baslayan bir Istiklal Marsini kanlariyla yazan sanli bir ecdadin sanli torunlariyiz. Korkmayiz. Bu topraklarin nasil korkmadan alindigi da Çanakkale Zaferi ile yasandi.

Birinci dünya savasini galip bitirmek isteyen ve gemileriyle Çanakkale bogazini geçip Istanbul’u almak isteyen düsman kuvvetlerine karsi kahraman ordumuz, Ingiliz ve Fransiz donanmalarina karsi Çanakkale bogazinda aylar boyunca devam eden deniz ve kara savasi yapmistir. Düsman donanmalari agir kayiplar vererek geri çekilmislerdir.

Çanakkale bogazini denizden geçemeyecegini anlayan düsman, bu kez topraklarimiza karadan girmeyi denemisler böylece Ingiliz, Fransiz, Avustralya, yeni Zelanda ve diger sömürge ülkelere ait ve anzak adi verilen askeri güçler, karadan çikarma yapmaya baslamislardir. Böylesi bir günde cephanesi biten askerlerine karsi 19. Tümen Komutani Mustafa Kemal ATATÜRK süngü tak! " emrini vererek yillarca Türk milletinin hafizasindan silinmeyecek olan " ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" sözlerini söylemistir. Böylece tarihin en büyük siper savasi baslamis, Anadolu topraklarinda bagimsiz olarak yasamamizi saglayacak olan büyük zafer kazanilmistir. Bozguna ugrayan düsman ordusu çekip gitmek zorunda birakilmistir.

Türk ordusunun Çanakkale’de vermis oldugu bu büyük mücadele dünya tarihi üzerinde büyük etki olusturmustur.

Bu vatan bize atalarimizin emanetidir. Fitrat degisir sanma kan yine o kandir. Sehitlerimizde o yürek vardir. Iste o sehitlerimiz canlarini verdiler. Ama düsmana geçit vermediler.

On besliler, on bes bahar yasamis gençler, daha oyun yasindaki çocuklar, biyiklari terlemis ya da terlememis, sirtlarindaki tüfekler boylarini geçmis yada geçmemis o masum delikanlilar vatanlarindan yurtlarindan ayrilip bir daha geri dönmediler. Ve o çocuklarda düsmana ‘ dur yolcu dediler, bilmeden bastigin bu toprak bir devrin battigi yerdir. Egil de kulak ver bu sessiz yigin bir vatan kalbinin attigi yerdir. Su gölgesiz yolun sonunda Istiklal ugrunda namus yolunda can veren Mehmedin yattigi yerdir.’ Dediler canlarini verdiler ama düsmana geçit vermediler.

Ruhun sad olsun sehidim. “ ugruna ölmekse eger seni yasamak, bin defa ölürüm de adina leke sürdürmem. Gururdur, namustur, sancak bayrak. Aksa da kanim korkmam haini güldürmem.” Dedi ve daha sonra tören sona erdi.

*

*

*

*

*