Gökçebey'de, ' Yöresel Herkime Evi' Tanitimi Yapildi

Gökçebey ilçesinde Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi (BAKKA) tarafindan desteklenen ve Gökçebey Kaymakamligi’nin ortaklasa yürüttügü “Yöresel Herkime Evinin Kültür Turizmine Kazandirilmasi” projesinin açilisi Camli Kösk’te gerçeklestirildi.

Gerçeklesen programa ; Gökçebey Kaymakami Bünyamin Bilgin, Ilçe Jandarma Garnizon Komutani Üstegmen Onur Sahbaz, Belediye Baskani Vedat Öztürk, Çanakcilar Seramik A.S Kurucu Onursal Baskani Mithat Çanakci, Ak Parti Gökçebey Ilçe Baskani Lokman Aydin, Bakacakkadi Belde Belediye Baskani Sezgin Özdemir, BAKKA Genel Sekreteri Ibrahim Kuzu, Mal Müdürü Kadir Çelik, Ilçe Özel Idare Müdürü Izzet Turpcu, Yazi Isleri Müdürü Nuray Yigit, Gökçebey Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Sevim Küçükbekir, Sivil Toplum Örgütleri, merkez ve köy muhtarlarin yani sira ilçe halki katildi. Program ilk olarak saygi durusu ve Istiklal Marsi ile basladi.

2015 Yili Yöresel Degerler Mali Destek Programi kapsaminda BAKKA tarafindan desteklenen “Yöresel Herkime Evinin Kültür Turizmine Kazandirilmasi” projesinin koordinatörü Kadir Çelik, projeyi programa katilan davetlilere slayt esliginde açikladi.

Çelik yaptigi konusmasinda; “Gökçebey ilçesinin Herkime yöresinde bölgeye deger katan Herkime evleri bulunmaktadir. Bu evler yapilis özelligi ile diger evlerden ayrilan tarihi ve tipolojik degeri olan evlerdir. Herkime evleri tamamen ahsap yigma yapilar olup insasinda agaçtan baska malzeme kullanilmamaktadir. Temel olarak zemine büyük tas ve kaya parçalari yerlestirilen bu evler yaklasik 1 metre yüksekligindeki tas temelin üstüne agaçlar yatay olarak üst üste yerlestirilmis ve köselerde birbiri üzerine bindirilip disariya 30-40 cm tasacak sekilde geçme yöntemi ile çatismis, çok büyük olmayan birkaç pencere boslugu açilmis, bazi odalarda sadece havalandirma amaçli küçük camsiz bir dikdörtgen delik birakilmistir. Bu projenin Gökçebey ilçemize hayirli, ugurlu olmasini temenni ediyorum” dedi.

KAYMAKAM BILGIN; “GÖKÇEBEY TURIZME KAZANDIRILACAK”

Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi (BAKKA) Genel Sekreteri Ibrahim Kuzu ise açilis programinda yaptigi konusmasinda BAKKA olarak her zaman projeye destek verdiklerini kaydederek projenin hayirli ve ugurlu olmasini temenni etti. Gökçebey Kaymakami Bünyamin Bilgin de açilis programinda yaptigi konusmasinda,” 2015 Yili Yöresel Degerler Mali Destek Programi kapsaminda BAKKA tarafindan desteklenen “Yöresel Herkime Evinin Kültür Turizme Kazandirilmasi” projesinin çok önemli bir proje oldugunu ifade ederek projenin tamamlanmasinin ardindan Herkime’nin turizm açisindan önemli bir potansiyele sahip olacagini açiklayarak projeyi tanitti. Bilgin; “Yöresel adiyla “Çanti” olarak bilinen tamami ahsaptan yapilan ve yok olmaya yüz tutmus olan ayrica Karabük Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügü’nce de tescili yapilan “Herkime Evi”nin bir tanesinin basit yapim isiyle onarimin yapilarak Türkiye’nin Bati Karadeniz Bölgesi’nin Kültür Turizmine kazandirilmasi, bu pilot proje uygulamasi ile daha sonra yapilacak büyük çapli Avrupa Birligi projeleri araciligiyla bu bölgedeki tüm Herkime evlerinin bir Safranbolu örnegi gibi ülkemiz turizmine kazandirilmasi amaçlanmaktadir. Insallah bu isler gerçeklestiginde bu Herkime evimiz turizm açisindan çok büyük bir kapasiteye sahip olacaktir” dedi.

Yapilan konusmalarin ardindan davetlilere soguk, sicak ikraminda bulunuldu. Daha sonra BAKKA tarafindan destek verilerek yapilan Herkime evi gezildi.

*

*