GÖKÇEBEY KAYMAKAMIGININ 200.000,00 TL BÜTÇELI PROJESI BAKKA KABÜL ETTI

Gökçebey Kaymakami Bünyamin BILGIN' in Baskanliginin yaptigi, Proje koordinatörü Kadir ÇELIK ve AB proje ekibi ile hazirlanmis olan, Gökçebey Köylere Hizmet Götürme Birligi Baskanliginin proje basvuru sahibi, Gökçebey Halk Egitim Merkezi Müdürlügü ve Hacimusa Köy Muhtarliginin istirakçisi oldugu " YÖRESEL HERKIME EVININ KÜLTÜR TURIZMINE KAZANDIRILMASI" isimli 200.000,00 TL (IkiYüzBin -TL) bütçeli proje Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi tarafindan kabül edilmistir.

Yogun arastirma ve çalismalarin sonucunda ortaya çikarilan proje ile Hacimusa Köyü ve dolayisiyla Gökçebey' in Turizme kazandirilmasi bu vesile ile Gökçebey ve yöre halkinin kalkindirilmasi planlanmaktadir. Proje bu yöre için bir ilk niteliginde olup, daha sonraki yapilmasi planlanan bir çok projenin önünü açmasi bakiminda çok önemlidir. Bu vesile ile projenin tüm Gökçebey halkina hayirli olmasini dileriz.

AB Proje Koordinasyon Birimi

Proje Hakkinda Bilgiler:

Proje Bütçesi : 200.000,00 TL

Proje Amaci: Zonguldak Ili Gökçebey ilçesi'nin Hacimusa köyü Herkime yöresinde bölgeye deger katan Herkime evleri bulunmaktadir. Bu evler yapilis özelligi ile diger evlerden ayrilan tarihi ve tipolojik degeri olan evlerdir. Herkime evleri tamamen ahsap yigma yapilar olup insasinda agaçtan baska malzeme kullanilmamaktadir. Temel olarak zemine büyük tas ve kaya parçalari yerlestirilen bu evler yaklasik bir metre yüksekligindeki tas temelin üstüne agaçlar yatay olarak üst üste yerlestirmis ve köselerde birbiri üstüne bindirilip disariya 30-40 cm tasacak sekilde geçme yöntemi ile çatilmis, çok büyük olmayan birkaç pencere boslugu açilmis, bazi odalarda sadece havalandirma amaçli küçük camsiz bir dikdörtgen delik birakilmistir. Iki katli bu evlerin ara dösemesi de geçme sistemden olusmaktadir. Çatisi en basit asik-mertek sistemiyle ahsap kalaslardan iskelet yapip üstüne tugla örtülmüs, tuglalar açikta ve altinda baska hiçbir örtü bulunmamaktadir. Evler iki katli, giris katlarinin zemini kaplanmamis, samanlik, ahir, kümes, depo olarak kullanilmaktadir. Zemin kata iki ayri girisleri olan bu evlerde, bahçeye bakan ön cephede çok süslü, taç kapiyi andiran yüksek bir giris ve evin ana kapisinin yaninda genisçe baska bir giris bulunmaktadir. Yasama kati olan üst kata çikan merdiven evin yan cephesinde, önce bir kapi ve ardindan merdiven yer almakta, yukaridaki katta bir sürü küçük odadan olusmaktadir. Betonarme yapilarin birbiri ardina siralandigi günümüzde, eko-yasantiya veya eko-tatile özlem giderek artmakta, insanlar tatillerini doga ile iç içe olunabilecek dinlenme alanlarinda, yörenin kültürünü yansitan köy evlerinde geçirmek istemektedirler. Gökçebey ilçesinde yikilmak üzere bulunan bu evlerin onarilmasi yöresel deger olan Herkime evlerinin korunmasinda bir adim olacaktir. Ayni zamanda, yöresel adiyla çanti olarak bilinen tamami ahsaptan yapilan ve yok olmaya yüz tutmus olmasi sebebiyle bu evlerin Karabük Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügü'nce de tescili yapilmak üzere islemlerine baslanilan bir tanesinin basit yapim isiyle onariminin yapilarak Türkiye'nin Bati Karadeniz Bölgesi'nin Kültür Turizmine kazandirilmasi, bu pilot proje uygulamasi ile daha sonra yapilacak büyük çapli Avrupa Birligi projeleri araciligiyla bu bölgedeki tüm Herkime evlerinin bir Safranbolu örnegi gibi Ülkemiz turizmine kazandirilmasi amaçlanmaktadir.

Hedef Gruplar / Müsteriler : Herkime halki Turistik isletme yatirimcilari Yerli ve yabanci turistler Turizm profesyonelleri Ilçedeki dezavantajli gruplar (issiz gençler ve kadinlar)

Beklenen Sonuçlar :

* Herkime evinin basit yapim teknigi ile onarilmasi ve Gökçebey'in turizm çesitliligine kazandirilmasi

* Kaybolmaya yüz tutmus ve yöresel deger olan Herkime evlerini insanlarin tanimasi ve korunma altina almalari

* Onarimi tamamlanan Herkime evinin yöre halki tarafindan çesitli hizmetlerde kullanilmasi

* Spor, kültür, eglence turizmi ve sosyal aktiviteler için Herkime evinin öncelikli tercih edilebilir duruma gelmesi

* Turizm ile istihdam yolunun saglanmasi gibi sonuçlar beklenmektedir.