Gökçebey’de Çanakkale Zaferi'nin 100. Yili Yapilan Etkinliklerle Anildi

18 Mart Sehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yil dönümü Tüm yurtta oldugu gibi Gökçebey’de çesitli etkinliklerle anildi.

Anma etkinliklerine, Gökçebey Cumhuriyet meydaninda bulunan Atatürk’ün anitina çelenk töreniyle baslandi.

Cumhuriyet meydaninda gerçeklestirilen törene; Gökçebey Kaymakami Bünyamin Bilgin, Ilçe Jandarma Garnizon Komutani Üstegmen Onur Sahbaz, Belediye Baskan Vekili Ismet Karci, Ilçe Yazi Isleri Müdürü Nuray Yigit, Ilçe Özel Idare Müdürü Izzet Turpçu, Ilçe Milli Egitim Müdürü Fazil Aytas, Gökçebey Halk Egitimi Merkezi Müdür Vekili Evren Durmaz, Toplum Sagligi Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Gözde Çapci, Ilçe Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürü Sevim Küçükbekir, Gökçebey Ilçe Emniyet Amiri Murat Karakirik, CHP Ilçe Yönetim Kurulu Üyesi ve Yerel Tarih Arastirmacisi Sadi Uyar, Ziraat Odasi Baskani Necmi Pazar, MHP eski Ilçe Baskani Ali Gücük, Gökçebey Soförler ve Otomobilciler Odasi Baskani Recep Özer, Belediye Meclis Üyesi Ender Aydemir, Ilçe Müftüsü Veyis Susam, Il Genel Meclis Üyesi Rahmi Albuz, Gökçebey Ilçe Devlet Hastanesi Bashekimi Uzm. Dr. Levent Eskici, Is Bankasi Müdürü Pirali Gürhan, T.C Ziraat Bankasi Müdürü Abdulkadir Ceger, Ilçe DDY Gar Sefi Ismet Saygi, Malmüdür Vekili Kadir Çelik, Çarsi Içi Mahalle Muhtari Aydin Kayabas, Ögrenciler ve çok sayida ilçe halki katildi.

Gökçebey Kaymakami Bünyamin Bilgin, Ilçe Jandarma Garnizon Komutani Üstegmen Onur Sahbaz, Gökçebey Belediye Baskan Vekili Ismet Karci,  ATATÜRK  Aniti’na çelenklerin konulmasinin ardindan Saygi durusu ve istiklal Marsi okundu.

Günün anlam ve önemini anlatan bir konusmayi Jandarma Astsubay Çavus Elvan Terzi yapti.

Jandarma Astsubay Çavus Terzi yaptigi konusmasinda; “Bugün Türk’ün ulusal savas tarihine altin harflerle yazilan Çanakkale zaferinin 100 üncü yildönümünü kutlamak ve kanlariyla sanli bayragimiza rengini veren, üzerinde yasadigimiz topragi bizlere vatan yapan, bu ugurda canlarini feda ederek mertebelerin en büyügü olan sehitlik mertebesine erisen, aziz sehitlerimize minnet ve sükran duygularimizi sunmak üzere toplanmis bulunuyoruz.

Çanakkale zaferi ile dünya literatüründe bir dönüm noktasinin yasandigi, güç dengelerinin tamamen degistigi, Türk milletinin aktif bir rol oynadigi, Baskomutan Mustafa Kemal ATATÜRK önderliginde kahramanlik ve fedakârliklarinin doruk noktasina ulastigi azmin mücadelesi olmustur.

Birinci dünya savasini galip bitirmek isteyen ve gemileriyle Çanakkale bogazini geçip Istanbul’u almak isteyen düsman kuvvetlerine karsi kahraman ordumuz, Ingiliz ve Fransiz donanmalarina karsi Çanakkale bogazinda aylar boyunca devam eden deniz ve kara savasi yapmistir. Düsman donanmalari agir kayiplar vererek geri çekilmislerdir.

Çanakkale bogazini denizden geçemeyecegini anlayan düsman, bu kez topraklarimiza karadan girmeyi denemisler böylece Ingiliz, Fransiz, Avustralya, yeni Zelanda ve diger sömürge ülkelere ait ve anzak adi verilen askeri güçler, karadan çikarma yapmaya baslamislardir. Böylesi bir günde cephanesi biten askerlerine karsi 19. Tümen Komutani Mustafa Kemal ATATÜRK süngü tak! " emrini vererek yillarca Türk milletinin hafizasindan silinmeyecek olan " ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" sözlerini söylemistir. Böylece tarihin en büyük siper savasi baslamis, Anadolu topraklarinda bagimsiz olarak yasamamizi saglayacak olan büyük zafer kazanilmistir. Bozguna ugrayan düsman ordusu çekip gitmek zorunda birakilmistir.

Türk ordusunun Çanakkale’de vermis oldugu bu büyük mücadele dünya tarihi üzerinde büyük etki olusturmustur.

Bu anlamli zafer günümde kutsal vatan topraklarini canlari pahasina müdafa ederek sehitlik mertebesine erisen aziz sehitlerimizi rahmet, sükran ve minnetle aniyoruz. Ruhlariniz sad olsun.”

*

*

*

*

*

*

*

*

Protokol üyeleri, gazi ve sehit yakinlari, sehit mezarlarina giderek karanfil birakti, dua etti.

*

*

*

*

Gökçebey Çok Programli Lisesi Konferans Salonunda, Cumhuriyet Anadolu Lisesi ögrencileri tarafindan ‘Çanakkale Destani’ tiyatro gösterisinin sonunda oyuncular Kaymakam Bünyamin Bilgin ve izleyiciler tarafindan ayakta alkisladi.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yil programi Kaymakam Bünyamin Bilgin’in Ögretmenleri ve ögrencileri önce tebrik etti.

Daha sonra Ilçe Gençlik merkezinde “Çanakkale Geçilmez” isimli 3 boyutlu film izletilmesi ile sona erdi.