BASIN DÜSERSE DARA BASKENTI ARA

Zonguldak’in Tip Fakültesi açilmadan önce tek saglik adresi vardi. O da Ankara’da ki BASKENT ÜNIVERSITESI HASTANESI idi. Yani Zonguldak’ta her kimin basi dara düsse aranan ilk adres Haberal Ailesine ait Baskent Üniversitesi Hastanesi oldu. Hatta zamanla bu o kadar ilerledi ki; Zonguldaklilarin çogunun çocugu özel Baskent Üniversitesinde egitim görmeye basladi. Türkiye’de ilk organ bagis kampanyasini baslatan da Prof. Dr. Mehmet Haberal olmustu. 1987–1988 Yillari arasinda Dünya’da daha yeni yeni duyulan organ bagisi kampanyasini baslatan ve bunun önemini Türkiye’ye anlatan kisi olmustu Mehmet Haberal. Profesörlügüne kimsenin lafi olacagini sanmiyorum.

Olaylara bugün olarak bakinca ister istemez insan yanilgiya düsüyor. Prof. Dr. Mehmet Haberal Zonguldak’in en eski ve en meshur Mehmet Çelikel Lisesinden mezun. Bundan sonra Üniversite ve Dünya çapinda Doktorluk unvani. Tip ve diger eserleri ortada. Hastaneler, Klinikler ve Üniversite ve Fakülteler. Birde Vakif v.s.

Haberal Zonguldaklimi?.

Bu soruya cevap.

Haberal’in Babasi Yasar Ali Haberal. Bu kisi kim. 1988–1995 yillari arasinda Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasi'nin baskani ve daha sonrasinda Meclis Baskani.

Zonguldak’ta isyerleri sahibi.

Yani Rize Pazarliligin yaninda temelde Zonguldak var.

Prof. Dr. Mehmet Haberal bir dönem Rahmetli Bülent Ecevit’in “Cumhurbaskani seni seçelim” talebini reddeden kisi.

Haberal ailesinin Üniversite ve Hastanelerini çikarirsaniz en büyük isleri ve yatirimlari Zonguldak’ta.

Insanlara zulmeden bir iktidar dönemi yasaniyor. Bundan en büyük nasibini Haberal Ailesi aldi. Belki de Mehmet Haberal’in bu güne kadar aklindan dahi Milletvekilligi geçmiyordu.

Ta ki Silivri zindanlarindaki karanlik gecelere kadar. O zindanlarda bugün ortaya çikan gerçekleri de gördügümüzde bes yil Allah askina kim kalabilirdi. Haksiz yere dünya çapindaki bir hekimi devrim yapacak onlarin degimiyle ihtilal yapacak diye hapiste çürüttük. Sagligini bozduk. Buda yetmedi cezaevinde iken babasini ve annesini kaybetti. Belki tip adina bir seyler yapabilecekti onlar için. Ama onu yapmasina izin verilmedi. Babasinin cenazesini göremedi. Annesinin cenazesine ise Milletvekili seçildigi için “kerhen” izin verdiler.

Haberal Ailesi genis bir sülale. Zonguldak merkezindekiler CHP’li. Baba Yasar Ali Haberal gibi.

Burada sunu söylemek istiyorum. Prof. Dr. Mehmet Haberal Ailesinin geçmiste oldugu gibi bugün normal sartlar altinda devam etseydi Mecliste Mehmet Haberal yerine Belki de baska ailesinden biri olurdu ama kendisi kesinlikle olmazdi. Çünkü o dünya da gelebilecek en büyük mevki ve makamlara ulasmis bir insan.

HABERAL CHP’YE NE KATTI

Bakin Haberal Hocanin hapiste olmasi CHP’nin Istanbul, Ankara ve Izmir oylarinda önemli miktarda artisa neden oldugunu hepimiz bilmekteyiz.

Türkiye’nin Dünya çapindaki marka ismi.

Türkiye’ye CHP katkisini önemsizmis gibi gösterenlerin aklina sasarim. Hatirlarmisiniz o dönemi. Her gün –kendi medyasi olan Bir Basbakan karsisinda- en çok gazetelerde haber olan kisi idi Haberal. Reklamin iyisi kötüsü olmaz. Her gün gazete sayfalarinda Haberal’in yer almasi CHP adina çok önemli bir kazanim olmustu.

Gelelim Zonguldak’a. CHP’nin tüm seçim kampanyasini Haberal Ailesi yürüttü.

Hiç kimsenin eli cebine gitmedi. Digerlerini de yazarsak ayip olur. Çünkü her sey Haberal Ailesinden beklendi. Parasi oldugu halde aday olanlar ellerini cebine atmak yerine Haberal Ailesine basvurdu ve aldi. Profesyonelce bir seçim dönemi CHP Haberal Ailesi sayesinde yasadi.

Zonguldak’a. Dönemim Basbakani Haberal’li CHP’nin oylari düssün diye Zonguldak’la ayri ilgilendi. Buna ragmen seçimin sonucunda CHP’nin oylari yürütülen basari kampanya ile adeta tavan yapti. Simdi bunu küçümseyenler Haberal Ailesi ve Kendisi Zonguldak’tan aday olmamali yaygarasi baslatmislar. Yok, o olmamis, yok bu olmamis. Hani dilimin ucunda. Daha kiralari veremiyordunuz? Ne diyeyim. Kimin kapisina gittiniz. Daha yazilacak çok sey var ama. Haberal Ailesi partilerinin zarar görmemesi adina bir sey diyemiyor, hatta konusamiyor bile. CHP’nin oylarini artiran ve bu basarida imzasi olan Haberal’i neden hazmedemiyor bazilari merak ediyoruz.

Daha dün Haberal’i övenler kalemsorlar bugün farkli yaziyor. Ne degisti ki. Aslinda degisen bir sey yok. Haberal Hoca ayni çizgisinde. Zikzak yapan sizlersiniz. Haberal Hoca Zonguldak’li. Hangi kentten aday olursa olsun merak etmeyin Vekil seçilir. Hatta büyük sehirlerde Tren olur ardina da vagonlar takar. Böyle degeri biz yakalamisken neden küstürmeye çalisiyoruz onu anlamak mümkün degil. Bir hatirlayin. Dönemin Basbakani Zonguldak mitinginde partinin genel baskanina degil tüm konusmasini Haberal Hoca’ya ayirmisti. Neden mi? Iste bu noktada durun. Ya siz birde kendinize bakin. Sizi hiç anan, hiç soran odlumu? Hayir. Çünkü sizler ne Türkiye’de nede Dünya’da bir cürümünüz yok ta ondan. Akliselim Zonguldak halki ve CHP’ye gönül vermis gerçek partililer bunun bilincinde. Ama menfaat, koltuk sevdalilari aksini kalemsorlar araciligiyla servis yapmanin derdinde. Basi derde düsen her Zonguldaklinin adresi olmustur Haberal Hoca’nin hastanesi. O yüzden o iyilikleri unutmamak gerek. Ha sizi kandiran, yalan söyleyen bir politikaci istiyorsaniz iste Haberal Hoca olmaz. Ondan öyle seyler beklemeyin. Realite ne ise onda onu bulacaksiniz. Yalan meslegi geregi söyleyemez ki. Bu kadarda mi akliniz çalismiyor benim sevgili kalemsorlarim.

Yaklasan seçimler sebebiyle bir takim sahsiyetleri kendi menfaatleri için bu aileye ilgili çirkef söylemleri çok ayip oluyor. Bunlar ve tetikçi kalemleri Zonguldak'i degil kendilerini düsünüyorlar. O menfaat sebekeleri ve çeteleri Haberal burada olmasin meydan bize kalsin politikasi güdüyorlar. Ancak yanildiklarini görecekler. Hani meshur bir atasözümüz vardir. “Aç tavuk kendini dari ambarinda hissedermis.” Bunlarin pozisyonu da bu.

Belki, Haberal Hoca Zonguldak’tan bu dönem Milletvekilligine aday olmayacakti. Simdi ben buradan çagri yapiyorum. Sagduyulu Zonguldaklilar adina. Hocam bizleri birakma. Zonguldak’in oldugu kadar Ülkemizin de sana ihtiyaci var. Inadina ya kendin gel ya da kendinden birini ver. Zonguldak'i birakma. Saglicakla Kalin.