ÜRETEN KADIN, GELISEN GÖKÇEBEY’’ PROJESINE AÇILIS TÖRENI YAPILDI.

Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü’nün Gökçebey Ziraat Odasi Baskanligi ortakliginda Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi 2014 Yili Sosyal Kalkinma Mali Destek Programi kapsaminda TR81/14/Sosyal/033 sözlesme numarasi ile yürütülen ''Üreten Kadin, Gelisen Gökçebey'' projesinin açilis töreni Belediye Aile Çay Bahçesi Dügün Salonunda yapildi.

Törene; Gökçebey kaymakami Bünyamin Bilgin, Cumhuriyet Savcisi Faruk Yavuz, Zonguldak Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Necmi Çelik, Ilçe Garnizon Komutani Üstegmen Onur Sahbaz, Belediye Baskani Vedat Öztürk, Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Faruk Tezel, Çanakcilar Sirketler Grubu Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Sezai Çanakci, Ilçe Emniyet Amiri Murat Karakirik, Hakim Serhan Özkan, Is Bankasi Müdürü Pirali Gürhan, T.C Ziraat Bankasi Müdürü Abdulkadir Ceger, Il Genel Meclis Üyesi Kenan Çetinoglu, Ak Parti Ilçe Baskani Lokman Aydin,Zonguldak Kanatli Hayvan Eti Üreticileri Birligi Baskani Osman Bayrakli, Gökçebey Ziraat Odasi Baskani Necmi Pazar, ilçe daire amirleri, köy muhtarlari ve üreten kadinlar katildi.

“ILÇEMIZE KÖY TAVUKÇULUGUNU TEKRAR GERI GETIRMEK ISTIYORUZ"

Ilçemize köy tavukçulugunun tekrar geri gelmesini istiyoruz” Gökçebey Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Sevim Küçükbekir konusmasina söyle devam etti.

Türkiye’de 2005 yilinda ilimizde 2008 yilinda kus gribi hastaligi görülmesinden sonra köylerde açikta gezen tavuklarin yetistirilmesi ve yumurta üretimi %75 oraninda azalmistir. Proje ile köylerde yasayan çiftçileri köy tavugu yetistirmeye özendirmek, köy tavugu ve yumurta sayisini artirmak, köylerde ikamet eden çiftçi ailelerimizin ekonomilerine katki saglamak, organik yetistiricilige destek vermek, dezavantajli kesim olan kadinlarimizin sosyal sermayenin ekonomik ve sosyal hayata katilimini da saglamak amaciyla ilçemizde 50 issiz durumda olan kadinin köy tavukçulugu yapmasina ve ürettikleri ürünleri pazarlamasina yönelik fiziki, örgütsel ve egitsel alt yapiyi olusturmak hedeflenmistir.

Projemiz ile kadinlarimizin köy tavukçuluguna baslangiç yapabilmelerini saglayacak 20 metrekare alana sahip etrafi çit ile çevrili, üstü tellerle kapatilan, içinde birer kulübesi olan mini çiftlikler kurulmustur. Proje kapsaminda çiftçilerimize 30 adet civciv verilerek, 6 aylik süreyle çiftligin isleyisi kontrol edilecektir. Proje de kadinlarimiza saglikli ve verimli üretimin, ürettikleri ürünleri etkin sekilde pazarlamanin kapilarini açacak iyi tarim uygulamalari, besi ve yumurta tavukçulugu, gida güvenligi hijyen ve sanitasyon, hayvan sagligi, satis-pazarlama teknikleri konularinda verilmesi gereken egitimler 1. Grup Dagdemirciler Köyünde 2. Grup Gökçebey Ziraat Odasi Baskanliginda devam etmektedir. Ayrica 8-11 Ocak 2015 tarihleri arasinda Istanbul Yesilköy’de kurulacak Exponatura Dogal, Organik ve Saglikli Ürünler Fuari'na katilim saglanarak projenin tanitimi yapilacaktir.” Dedi.

Gökçebey Kaymakami Bünyamin Bilgin ise;” Izlenen tüm bu stratejiler sayesinde hedef grubumuzu olusturan kadinlarimiz, köy tavukçulugu yaparak ekonomik gelir elde edebilecek, pazarlama-satis baglantilari ile bu geliri sürekli ve sürdürülebilir hale getirebilecek, desteksiz sekilde çiftliklerinin giderlerini karsilayabilecek, çiftliklerini büyütebilecek, yeni yatirimlar yaparak artik issiz olmaktan çikarak kendiislerinin sahibi konuma geçebileceklerdir. Bu sayede, gerek kirsal bölgede yasamak, gerek düsük gelir seviyesi, gerekse toplumsal cinsiyet ayrimciligi sebebi ile dezavantajli konumda olan issiz kadinlarimizin ekonomik hayatta yer alabilmeleri ve kendilerine yeter hale gelmeleri mümkün olacaktir. Ilçemizde hayvanciligin gelismesinde önemli bir adim olacak bu projenin hayirli olmasini dilerim.”dedi.

Ayrica; Projeye Mali Destek Programi kapsaminda destek veren Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Faruk Tezel, Zonguldak Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Necmi Çelik” ''Üreten Kadin, Gelisen Gökçebey'' projesi çok önemli oldugunu ve ilçede 50 yakin bayanlara üretim hakkinin verildiginin altini çizdiler.

Daha sonra ''Üreten Kadin, Gelisen Gökçebey'' projenin açilis törenine katilan davetli misafirlere pismis teneke tavuk ikraminda bulundular…

*

*

*

*

*

*

*

*

*