Sezgin, Gökçebeydeki Geçici Sokak Hayvanlari Rehabilitasyon Merkezin Çalismalari Anlatti

Zonguldak Hayvan Haklari Dernegi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Baskani Evren Türeci Sezgin’i Gökçebey’deki Sokak Hayvanlarinin son durumunu ögrenmek ve ilçemizde yapilan çalismalar konusunda bilgi almak için ziyaret ettik. Ziyaretimizden son derece memnun olan Sezgin, hayvan haklari konusuna duyarliligimiz sebebi ile oldukça mutlu oldugunu belirterek, sorularimizi yanitladi.

EVREN HANIM GÖKÇEBEY ILÇEMIZDE SOKAK HAYVANLARI IÇIN YAPTIGINIZ ÇALISMALAR NELERDIR?

2013 Yilinin Kasim ayinda Gökçebey Geçici Sokak Hayvanlari Rehabilitasyon Merkezinin yapimi için çalismalara hep birlikte basladik, 2014 yili Mayis ayi itibari ile merkezimiz eksikleri olsa da magdur sokak hayvanlari için hizmet vermeye basladi. Yani üç aydan bu yana ilçeden toplanan sokak hayvanlari kisirlastirilmaya ve asilanmaya basladi, ayni sekilde kaza geçiren ve hastalanan hayvanlara da imkanlar dahilinde tüm müdahaleler yapiliyor.

Bakimevinden hayvan sahiplenen insanlarin sayisi oldukça fazla, çalismalar gayet iyi gidiyor. Gökçebey Belediyesi Veteriner Hekimi Fuat Saglam hem dernegimiz, hayvan hayvanseverler hem de Zonguldak’taki ilgili tüm merciler tarafindan takdir edilen ve basarili bir hekim, kendisinin emekleri ile Gökçebey Bakimevinin çok daha iyi bir düzene oturacagini biliyoruz, çalismalar çok yeni ve zamana ihtiyacimiz var. Yine ayni sekilde hayvansever bir personelin Belediye Baskanimiz Vedat Öztürk tarafindan ise alinmis olmasi ve bakimevinde çalisiyor olmasi, bizleri memnun ediyor, kendisi o hayvanlari tek tek besliyor, bakimlari ve temizlikleri ile ilgileniyor, hayvana dokunamayan hayvan sevmeyen bir kisinin bakimevinde çalismasi hem hayvanlar hem de belediyeler için her zaman sorundur, Belediye Baskanimiz Vedat Öztürk bu konuda hassas bir seçim yaptigi ve basariya odakli oldugu için tesekkür ediyoruz.

BAKIMEVINE ALINAN HAYVANLAR SÜREKLI ORDAMI YASAYACAKLAR?

Sokak köpekleri Belediye ekipleri tarafindan toplanir, veteriner hekim tarafindan kisirlastirilir ve küpelenerek alindiklari semtlere geri birakilir, hasta sakat ve sokakta yasayamayacak olanlar bakimevlerinde daimi olarak kalirlar. Bu durum; 5199 Sayili Hayvanlari Koruma Kanunun’da açik sekilde belirtilmistir. Yani saglikli köpekler bakimevinde kisirlastirildiktan sonra nereden alindilar ise o mahallelere geri birakilirlar.Gökçebey halki tüm islemleri yapilarak sokaga salinan küpeli köpeklerle yasamaya alismalidir, her yeri beton yaptigimiz ve tüm yasam alanlarini ellerinden aldigimiz hayvanlarla ayni sokaklari paylasmaya mecburuz,yasalarda bunu emrediyor. Latif Bey, sokak hayvanlari için Yerel Yönetimlere yasa ile hükme baglanmis bu görevler verilmis ve bu görevler yapilmadiginda kimlerin ihmali varsa gerekli tespitler yapilarak cezai islemler uygulanir. Bunun aci örneklerini geçmiste Zonguldak’in farkli ilçelerinde ne yazik ki yasadik, ancak Gökçebey’de böyle bir sorun yasayacagimizi düsünmüyoruz çünkü Gökçebey Belediye Baskanimiz Vedat Öztürk, bizimle koordineli çalisan,TC.yasalarini belediyesinde uygulayan ve insan-hayvan ayirmadan yasamin degerini bilen bir belediye baskani, bizim kendisine olan inancimiz tamdir.

GÖKÇEBEY ILÇESINE KÖYLERDEN VEYA KOMSU ILÇELERDEN GECELERI KÖPEK BIRAKILDIGINI DUYUYORUZ BU KONUDA BIR ÇALISMANIZ VARMI?

Akliniza gelen her yere ne yazik ki gerek halk tarafindan gerek bazi belediyeler tarafindan gerek köylüler tarafindan köpeklerin birakildigini biliyoruz. Bu durum tam anlamiyla kontrol altina alinabilen bir durum degil, bu durum bu isi yapan kisi yada kisilerin vicdanina kalmis o kisilerin Allah’la aralarinda olan bir durumdur. Eger siz bir kösede kendine ve yavrularina bir lokma yemek bulup yiyen bir köpegi, gözümün önünden gitsin diyerek arabalara doldurup, baska baska yerlere açliga, bilinmeze yollayabiliyorsaniz önce insanliginizi sorgulayacaksiniz. Bu gibi durumlarin bir kismini tespit edip bu acimasiz isleri yapan belediyelere ve kisilere cezai islemler uygulattik, eger çevrenizde böyle bir durumu görürseniz yeri ve aracin plakasini bize bildirdiginizde ilgili mercilere aninda sikayette bulunabiliriz.

BIZIM SORULARIMIZ BU KADAR. BU VESILEYLE RAMAZAN BAYARMINIZI KUTLARIM. SIZ SON OLARAK NELER SÖYLEMEK ISTERSINIZ?

Latif bey, kediler köpekler kuslar ve tüm hayvanlar Allah’in yarattigi ve bizlerin vicdanina emanet ettigi canlilardir. Biz bu hayvanlarla birlikte yasamayi ögrenmek zorundayiz, onlari yok sayamayiz. Küçük yasta bir kedinin basini oksamis, bir yavru köpege süt vermis bir çocuk büyüdügünde muhtaç, yasli, hayvan demeden herkese saygi duyuyor ve baris içinde büyüyor, bu sebeple çocuklari korkutmadan hayvan sevgisi asilayarak onlarinda yasam hakki oldugunu çocuklarimiza ögreterek büyütmek çok önemli. Kimse içindeki korkularla dogmaz, korkular sonradan bize ögretilir. Ailelere rica ediyoruz, çocuklariniza hayvanlardan korkmayi ögretmeyin, sizin kontrolünüzde hayvanlari sevsinler, dokunsunlar, çocuklariniza merhameti ögretin, bunu ögrenirsek kocaman bir adim atmis olacagiz. Dernegimizi ziyaret ettiginiz için sonsuz tesekkür ediyoruz, sizlerin sayesinde insanlara ulasiyoruz, basinin destegine her zaman ihtiyacimiz var.

Ayrica, Gazzeli kardeslerimiz olmak üzere, dünyada zulüm altindaki tüm Müslüman kardeslerimizin acilarini da ayni sekilde yüregimizde yasiyoruz. Kardesligin, dayanismanin, birlik ve beraberligin tazelenme günü olan bayram sevincimizi, yaslilarimizla, yoksul ve ihtiyaç sahibi vatandaslarimizla paylasarak, sevinçte de kederde de onlarla birlikte oldugumuzu gösterelim. Milletimizin ve Islam âleminin Ramazan Bayrami'ni tebrik ediyorum. Bayramin, tüm insanliga baris ve huzur getirmesini diliyorum.

*

*

*

*

*

*