Ana Sayfa Özgeçmişim Latif Takipte Haber Arşivi Ziyaretçi Defteri İletişim Reklam
BASIN KONSEYİ YÜKSEK KURULU AYVALIK’TA TOPLANDI

AYVALIK- Basın Konseyi Yüksek Kurulu, temmuz ayı toplantısını Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’nde yaptı. Gündeminde yer alan medyadaki son gelişmeler ve sorunlarla, Konsey’e yapılan şikayet başvurularını görüşen Yüksek Kurul üyeleri, Körfez Bölgesi’ndeki yerel medya mensuplarıyla da tanıştı ve onların karşılaştıkları sorunları dinledi, çözüme ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Ayvalık kent merkezindeki Bacacan Otel’deki toplantı, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç’in açış konuşmasıyla başladı. Yüksek Kurul’un toplantılarını sadece İstanbul’da değil, yurdun değişik yerlerinde de yapma geleneğini sürdürdüğünü belirten Türenç, bunun yerel medya açısından da önemine değindi. Pınar Türenç, medyadaki son gelişmeler, iktidar desteğindeki bir sivil toplum kuruluşunun uluslararası medyada görevli Türk gazetecileri fişlemesi, cezaevindeki gazetecilerin özgürlüklerine kavuşması için umutla beklenen Yargı Reformu Paketi’nin yasalaşmasının gecikmesi, gazeteciler hakkında yeni açılan ve devam eden davalarla ilgili Yüksek Kurul üyelerine bilgi verdi.

Basın Konseyi’nin, UNESCO ile ortaklaşa düzenlediği ‘Medyada Özdenetimin Önemi ve Dijital Çağda Özdenetim’ konulu konferanstaki konuşmaların kitap olarak basıldığını belirten Türenç, Basın Konseyi olarak kurucusu oldukları Dünya Basın Konseyleri Birliği’nin (WAPC) eylül ayında Azerbaycan’da yapacağı kongresi ve olası gelişmelerle ilgili üyelere bilgi verdi.

GAZETEİLER: YEREL BASIN CAN ÇEKİŞİYOR

Konseye yapılan Basın meslek İlkeleri ihlalleri şikayetleriyle ilgili dosyaları da görüşüp karara bağlayan Yüksek Kurul, Ayvalık başta olmak üzere Körfez Bölgesi’ndeki yerel gazetecilerle tanışma toplantısı yaptı.

Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeleri ile tanışma toplantısına katılan gazeteciler, gerek ifade ve basın özgürlüğü gerekse ekonomik açıdan kuşatma altında olan yerel basının can çekiştiğini dile getirdi.

Toplantıya katılanlardan yerel Hürses gazetesinden Oya Uğral,Ege Gündem gazetesinden Tayyar Toprak, Efsane gazetesinden Hüseyin Yüksel Kasapoğlu, ulusal basına çalışan ve ajansların temsilciliğini yapan Suat Salgın ile Tuncel Yılmaz ve emekli gazeteci Ömür Bir tek tek söz alarak, karşılaştıkları sorunları detaylarıyla anlattı.

Gazeteciler, resmi ilanların yerel basından kaçırılmaya çalışıldığını; ilan ve reklamların giderek kesildiğini; döviz kurlarına bağlı olarak kağıt başta olmak üzere girdi fiyatlarının katlanması nedeniyle gazetelerin ya kapandığını ya da dijitale dönmeye başladığınısöyledi.

Ulusal medyada olduğu gibi yerelde de eleştirel habere tahammülsüzlüğün giderek arttığınıbelirten gazeteciler, gerçekleri yazdıklarında ya haklarında dava açılacağı ya da can güvenliğine yönelik tehditle karşılaştıklarını söyledi. Yerel siyasetçi ve yöneticilerin son dönemde, kendilerini öven sosyal medya paylaşımında bulunan ve eline her fotoğraf makinesi alana ‘gazeteci’ muamelesi yaptığını anlatan gazeteciler, onların gerçek gazetecilere karşı kullanıldığını, bunun da mesleğin itibarını zedelediğini vurguladı.

Gazeteciler, ulusal düzeyde olduğu gibi yerelde de demokrasinin olmazsa olmazı basının görevini yerine getirebilmesi ve karşılaşılan sorunların çözümü için ifade ve basın özgürlüğünün evrensel standartlara kavuşturulması; Basın İlan Kurumu ve yerel yönetimlerin yerel basına kaynak yaratarak özgür bir ortamda yayınlarını sürdürmesine olanak tanımaları gerektiğini savundu.

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ve Yüksek Kurul üyeleri, toplantının çok verimli geçtiğini, halkın haber alma özgürlüğü adına tüm olumsuz koşullara karşın görev yapan yerel gazetecilerin yanında olduklarını, sorunlarının çözümü için çaba göstereceklerini söyledi. Toplantıya katılan basın mensupları da Yüksek Kurulu toplantısını Ayvalık’ta yaptığı için Basın Konseyi’ne teşekkür etti.

Basın konseyi Yüksek Kurulu üyeleri, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’i de makamında ziyaret etti.

 

SİZDEN GELEN YORUMLAR
YORUM EKLE
Bu haber hakkında henüz yorum yapılmamış...

Ana Sayfa  ¦  Haber Tarihi: 20.07.2019  ¦  Yazdır  ¦  İzlenme (1322)
© 2009 Latif AYDEMİR
--------------------------------------------------------------------------
Bugün Gelen Ziyaretçi: 1,356 | Toplam Ziyaretçi: 11,945,805 | Ip Adresiniz: 13.58.151.231 | Çözünürlülüğünüz:
Bu sizin sitemizi ziyaretinizdir.