Ana Sayfa Özgeçmişim Latif Takipte Haber Arşivi Ziyaretçi Defteri İletişim Reklam
GÖKÇEBEY’DE ÇANAKKALE ZAFERİNİN 101. YILDÖNÜMÜ

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101’inci Tüm yurtta olduğu gibi Gökçebey’de çeşitli etkinliklerle anıldı.

Anma etkinliklerine, Gökçebey Hükümet konağında bulunan Atatürk’ün anıtına çelenk töreniyle başlandı.

Cumhuriyet meydanında gerçekleştirilen törene; Gökçebey Kaymakamı Bünyamin Bilgin, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Üsteğmen Onur Şahbaz, Belediye Başkanı Vedat Öztürk, İlçe Yazı İşleri Müdürü Nuray Yiğit, İlçe Özel İdare Müdürü İzzet Turpçu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fazıl Aytaş, Mal Müdürü Kadir Çelik, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sevim Küçükbekir, Öğrenciler ve çok sayıda ilçe halkı katıldı.

Gökçebey Kaymakamı Bünyamin Bilgin, İlçe Jandarma Garnizon Komutanı Üsteğmen Onur Şahbaz, Gökçebey Belediye Başkanı Vedat Öztürk ATATÜRK Anıtı’na çelenklerin konulmasının ardından Saygı duruşu ve istiklal Marşı okundu.

Günün anlamını içeren konuşmayı Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Elvan Terzi yaptı.

Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Terzi yaptığı konuşmasında; “Bugün Türk’ün ulusal savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale zaferinin 101’inci yıldönümünü kutlamak ve kanlarıyla şanlı bayrağımıza rengini veren, üzerinde yaşadığımız toprağı bizlere vatan yapan, bu uğurda canlarını feda ederek mertebelerin en büyüğü olan şehitlik mertebesine erişen, aziz şehitlerimize minnet ve şükran duygularımızı sunmak üzere toplanmış bulunuyoruz.

İstiklal Marşımız korkma! Diye başlıyor korkma! Biz korkma diye başlayan bir İstiklal Marşını kanlarıyla yazan şanlı bir ecdadın şanlı torunlarıyız. Korkmayız. Bu toprakların nasıl korkmadan alındığı da Çanakkale Zaferi ile yaşandı.

Birinci dünya savaşını galip bitirmek isteyen ve gemileriyle Çanakkale boğazını geçip İstanbul’u almak isteyen düşman kuvvetlerine karşı kahraman ordumuz, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale boğazında aylar boyunca devam eden deniz ve kara savaşı yapmıştır. Düşman donanmaları ağır kayıplar vererek geri çekilmişlerdir.

Çanakkale boğazını denizden geçemeyeceğini anlayan düşman, bu kez topraklarımıza karadan girmeyi denemişler böylece İngiliz, Fransız, Avustralya, yeni Zelanda ve diğer sömürge ülkelere ait ve anzak adı verilen askeri güçler, karadan çıkarma yapmaya başlamışlardır. Böylesi bir günde cephanesi biten askerlerine karşı 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal ATATÜRK süngü tak! " emrini vererek yıllarca Türk milletinin hafızasından silinmeyecek olan " ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" sözlerini söylemiştir. Böylece tarihin en büyük siper savaşı başlamış, Anadolu topraklarında bağımsız olarak yaşamamızı sağlayacak olan büyük zafer kazanılmıştır. Bozguna uğrayan düşman ordusu çekip gitmek zorunda bırakılmıştır.

Türk ordusunun Çanakkale’de vermiş olduğu bu büyük mücadele dünya tarihi üzerinde büyük etki oluşturmuştur.

Bu vatan bize atalarımızın emanetidir. Fıtrat değişir sanma kan yine o kandır. Şehitlerimizde o yürek vardır. İşte o şehitlerimiz canlarını verdiler. Ama düşmana geçit vermediler.

On beşliler, on beş bahar yaşamış gençler, daha oyun yaşındaki çocuklar, bıyıkları terlemiş ya da terlememiş, sırtlarındaki tüfekler boylarını geçmiş yada geçmemiş o masum delikanlılar vatanlarından yurtlarından ayrılıp bir daha geri dönmediler. Ve o çocuklarda düşmana ‘ dur yolcu dediler, bilmeden bastığın bu toprak bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver bu sessiz yığın bir vatan kalbinin attığı yerdir. Şu gölgesiz yolun sonunda İstiklal uğrunda namus yolunda can veren Mehmedin yattığı yerdir.’ Dediler canlarını verdiler ama düşmana geçit vermediler.

Ruhun şad olsun şehidim. “ uğruna ölmekse eğer seni yaşamak, bin defa ölürüm de adına leke sürdürmem. Gururdur, namustur, sancak bayrak. Aksa da kanım korkmam haini güldürmem.” Dedi ve daha sonra tören sona erdi.

*

*

*

*

*

 

 

 

 

SİZDEN GELEN YORUMLAR
YORUM EKLE
Bu haber hakkında henüz yorum yapılmamış...

Ana Sayfa  ¦  Haber Tarihi: 18.03.2016 20:19:45  ¦  Yazdır  ¦  İzlenme (2339)
© 2009 Latif AYDEMİR
--------------------------------------------------------------------------
Bugün Gelen Ziyaretçi: 877 | Toplam Ziyaretçi: 11,939,113 | Ip Adresiniz: 3.145.165.8 | Çözünürlülüğünüz:
Bu sizin sitemizi ziyaretinizdir.