Ana Sayfa Özgeçmişim Latif Takipte Haber Arşivi Ziyaretçi Defteri İletişim Reklam
GÖKÇEBEY KAYMAKAMIĞININ 200.000,00 TL BÜTÇELİ PROJESİ BAKKA KABÜL ETTİ

Gökçebey Kaymakamı Bünyamin BİLGİN' in Başkanlığının yaptığı, Proje koordinatörü Kadir ÇELİK ve AB proje ekibi ile hazırlanmış olan, Gökçebey Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığının proje başvuru sahibi, Gökçebey Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Hacımusa Köy Muhtarlığının iştirakçisi olduğu " YÖRESEL HERKİME EVİNİN KÜLTÜR TURİZMİNE KAZANDIRILMASI" isimli 200.000,00 TL (İkiYüzBin -TL) bütçeli proje Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından kabül edilmiştir.

Yoğun araştırma ve çalışmaların sonucunda ortaya çıkarılan proje ile Hacımusa Köyü ve dolayısıyla Gökçebey' in Turizme kazandırılması bu vesile ile Gökçebey ve yöre halkının kalkındırılması planlanmaktadır. Proje bu yöre için bir ilk niteliğinde olup, daha sonraki yapılması planlanan bir çok projenin önünü açması bakımında çok önemlidir. Bu vesile ile projenin tüm Gökçebey halkına hayırlı olmasını dileriz.

AB Proje Koordinasyon Birimi

Proje Hakkında Bilgiler:

Proje Bütçesi : 200.000,00 TL

Proje Amacı: Zonguldak İli Gökçebey ilçesi'nin Hacımusa köyü Herkime yöresinde bölgeye değer katan Herkime evleri bulunmaktadır. Bu evler yapılış özelliği ile diğer evlerden ayrılan tarihi ve tipolojik değeri olan evlerdir. Herkime evleri tamamen ahşap yığma yapılar olup inşasında ağaçtan başka malzeme kullanılmamaktadır. Temel olarak zemine büyük taş ve kaya parçaları yerleştirilen bu evler yaklaşık bir metre yüksekliğindeki taş temelin üstüne ağaçlar yatay olarak üst üste yerleştirmiş ve köşelerde birbiri üstüne bindirilip dışarıya 30-40 cm taşacak şekilde geçme yöntemi ile çatılmış, çok büyük olmayan birkaç pencere boşluğu açılmış, bazı odalarda sadece havalandırma amaçlı küçük camsız bir dikdörtgen delik bırakılmıştır. İki katlı bu evlerin ara döşemesi de geçme sistemden oluşmaktadır. Çatısı en basit aşık-mertek sistemiyle ahşap kalaslardan iskelet yapıp üstüne tuğla örtülmüş, tuğlalar açıkta ve altında başka hiçbir örtü bulunmamaktadır. Evler iki katlı, giriş katlarının zemini kaplanmamış, samanlık, ahır, kümes, depo olarak kullanılmaktadır. Zemin kata iki ayrı girişleri olan bu evlerde, bahçeye bakan ön cephede çok süslü, taç kapıyı andıran yüksek bir giriş ve evin ana kapısının yanında genişçe başka bir giriş bulunmaktadır. Yaşama katı olan üst kata çıkan merdiven evin yan cephesinde, önce bir kapı ve ardından merdiven yer almakta, yukarıdaki katta bir sürü küçük odadan oluşmaktadır. Betonarme yapıların birbiri ardına sıralandığı günümüzde, eko-yaşantıya veya eko-tatile özlem giderek artmakta, insanlar tatillerini doğa ile iç içe olunabilecek dinlenme alanlarında, yörenin kültürünü yansıtan köy evlerinde geçirmek istemektedirler. Gökçebey ilçesinde yıkılmak üzere bulunan bu evlerin onarılması yöresel değer olan Herkime evlerinin korunmasında bir adım olacaktır. Aynı zamanda, yöresel adıyla çantı olarak bilinen tamamı ahşaptan yapılan ve yok olmaya yüz tutmuş olması sebebiyle bu evlerin Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nce de tescili yapılmak üzere işlemlerine başlanılan bir tanesinin basit yapım işiyle onarımının yapılarak Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesi'nin Kültür Turizmine kazandırılması, bu pilot proje uygulaması ile daha sonra yapılacak büyük çaplı Avrupa Birliği projeleri aracılığıyla bu bölgedeki tüm Herkime evlerinin bir Safranbolu örneği gibi Ülkemiz turizmine kazandırılması amaçlanmaktadır.

Hedef Gruplar / Müşteriler : Herkime halkı Turistik işletme yatırımcıları Yerli ve yabancı turistler Turizm profesyonelleri İlçedeki dezavantajlı gruplar (işsiz gençler ve kadınlar)

Beklenen Sonuçlar :

* Herkime evinin basit yapım tekniği ile onarılması ve Gökçebey'in turizm çeşitliliğine kazandırılması

* Kaybolmaya yüz tutmuş ve yöresel değer olan Herkime evlerini insanların tanıması ve korunma altına almaları

* Onarımı tamamlanan Herkime evinin yöre halkı tarafından çeşitli hizmetlerde kullanılması

* Spor, kültür, eğlence turizmi ve sosyal aktiviteler için Herkime evinin öncelikli tercih edilebilir duruma gelmesi

* Turizm ile istihdam yolunun sağlanması gibi sonuçlar beklenmektedir.

 

SİZDEN GELEN YORUMLAR
YORUM EKLE
Bu haber hakkında henüz yorum yapılmamış...

Ana Sayfa  ¦  Haber Tarihi: 30.08.2015 22:14:44  ¦  Yazdır  ¦  İzlenme (2746)
© 2009 Latif AYDEMİR
--------------------------------------------------------------------------
Bugün Gelen Ziyaretçi: 529 | Toplam Ziyaretçi: 11,913,819 | Ip Adresiniz: 3.90.33.254 | Çözünürlülüğünüz:
Bu sizin sitemizi ziyaretinizdir.