Ana Sayfa Özgeçmişim Latif Takipte Haber Arşivi Ziyaretçi Defteri İletişim Reklam
Gökçebey’de Çanakkale Zaferi'nin 100. Yılı Yapılan Etkinliklerle Anıldı

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yıl dönümü Tüm yurtta olduğu gibi Gökçebey’de çeşitli etkinliklerle anıldı.

Anma etkinliklerine, Gökçebey Cumhuriyet meydanında bulunan Atatürk’ün anıtına çelenk töreniyle başlandı.

Cumhuriyet meydanında gerçekleştirilen törene; Gökçebey Kaymakamı Bünyamin Bilgin, İlçe Jandarma Garnizon Komutanı Üsteğmen Onur Şahbaz, Belediye Başkan Vekili İsmet Karcı, İlçe Yazı İşleri Müdürü Nuray Yiğit, İlçe Özel İdare Müdürü İzzet Turpçu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fazıl Aytaş, Gökçebey Halk Eğitimi Merkezi Müdür Vekili Evren Durmaz, Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Gözde Çapcı, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sevim Küçükbekir, Gökçebey İlçe Emniyet Amiri Murat Karakırık, CHP İlçe Yönetim Kurulu Üyesi ve Yerel Tarih Araştırmacısı Sadi Uyar, Ziraat Odası Başkanı Necmi Pazar, MHP eski İlçe Başkanı Ali Gücük, Gökçebey Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Özer, Belediye Meclis Üyesi Ender Aydemir, İlçe Müftüsü Veyis Susam, İl Genel Meclis Üyesi Rahmi Albuz, Gökçebey İlçe Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Levent Eskici, İş Bankası Müdürü Pirali Gürhan, T.C Ziraat Bankası Müdürü Abdulkadir Ceğer, İlçe DDY Gar Şefi İsmet Saygı, Malmüdür Vekili Kadir Çelik, Çarşı İçi Mahalle Muhtarı Aydın Kayabaş, Öğrenciler ve çok sayıda ilçe halkı katıldı.

Gökçebey Kaymakamı Bünyamin Bilgin, İlçe Jandarma Garnizon Komutanı Üsteğmen Onur Şahbaz, Gökçebey Belediye Başkan Vekili İsmet Karcı,  ATATÜRK  Anıtı’na çelenklerin konulmasının ardından Saygı duruşu ve istiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemini anlatan bir konuşmayı Jandarma Astsubay Çavuş Elvan Terzi yaptı.

Jandarma Astsubay Çavuş Terzi yaptığı konuşmasında; “Bugün Türk’ün ulusal savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale zaferinin 100 üncü yıldönümünü kutlamak ve kanlarıyla şanlı bayrağımıza rengini veren, üzerinde yaşadığımız toprağı bizlere vatan yapan, bu uğurda canlarını feda ederek mertebelerin en büyüğü olan şehitlik mertebesine erişen, aziz şehitlerimize minnet ve şükran duygularımızı sunmak üzere toplanmış bulunuyoruz.

Çanakkale zaferi ile dünya literatüründe bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin tamamen değiştiği, Türk milletinin aktif bir rol oynadığı, Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde kahramanlık ve fedakârlıklarının doruk noktasına ulaştığı azmin mücadelesi olmuştur.

Birinci dünya savaşını galip bitirmek isteyen ve gemileriyle Çanakkale boğazını geçip İstanbul’u almak isteyen düşman kuvvetlerine karşı kahraman ordumuz, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale boğazında aylar boyunca devam eden deniz ve kara savaşı yapmıştır. Düşman donanmaları ağır kayıplar vererek geri çekilmişlerdir.

Çanakkale boğazını denizden geçemeyeceğini anlayan düşman, bu kez topraklarımıza karadan girmeyi denemişler böylece İngiliz, Fransız, Avustralya, yeni Zelanda ve diğer sömürge ülkelere ait ve anzak adı verilen askeri güçler, karadan çıkarma yapmaya başlamışlardır. Böylesi bir günde cephanesi biten askerlerine karşı 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal ATATÜRK süngü tak! " emrini vererek yıllarca Türk milletinin hafızasından silinmeyecek olan " ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" sözlerini söylemiştir. Böylece tarihin en büyük siper savaşı başlamış, Anadolu topraklarında bağımsız olarak yaşamamızı sağlayacak olan büyük zafer kazanılmıştır. Bozguna uğrayan düşman ordusu çekip gitmek zorunda bırakılmıştır.

Türk ordusunun Çanakkale’de vermiş olduğu bu büyük mücadele dünya tarihi üzerinde büyük etki oluşturmuştur.

Bu anlamlı zafer günümde kutsal vatan topraklarını canları pahasına müdafa ederek şehitlik mertebesine erişen aziz şehitlerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz. Ruhlarınız şad olsun.”

*

*

*

*

*

*

*

*

Protokol üyeleri, gazi ve şehit yakınları, şehit mezarlarına giderek karanfil bıraktı, dua etti.

*

*

*

*

Gökçebey Çok Programlı Lisesi Konferans Salonunda, Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından ‘Çanakkale Destanı’ tiyatro gösterisinin sonunda oyuncular Kaymakam Bünyamin Bilgin ve izleyiciler tarafından ayakta alkışladı.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yıl programı Kaymakam Bünyamin Bilgin’in Öğretmenleri ve öğrencileri önce tebrik etti.

Daha sonra İlçe Gençlik merkezinde “Çanakkale Geçilmez” isimli 3 boyutlu film izletilmesi ile sona erdi.  

SİZDEN GELEN YORUMLAR
YORUM EKLE
Bu haber hakkında henüz yorum yapılmamış...

Ana Sayfa  ¦  Haber Tarihi: 19.03.2015 03:12:05  ¦  Yazdır  ¦  İzlenme (3117)
© 2009 Latif AYDEMİR
--------------------------------------------------------------------------
Bugün Gelen Ziyaretçi: 1,701 | Toplam Ziyaretçi: 11,915,979 | Ip Adresiniz: 3.235.186.149 | Çözünürlülüğünüz:
Bu sizin sitemizi ziyaretinizdir.