Ana Sayfa Özgeçmişim Latif Takipte Haber Arşivi Ziyaretçi Defteri İletişim Reklam
Sezgin, Gökçebeydeki Geçici Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezin Çalışmaları Anlattı

Zonguldak Hayvan Hakları Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Evren Türeci Sezgin’i Gökçebey’deki Sokak Hayvanlarının son durumunu öğrenmek ve ilçemizde yapılan çalışmalar konusunda bilgi almak için ziyaret ettik. Ziyaretimizden son derece memnun olan Sezgin, hayvan hakları konusuna duyarlılığımız sebebi ile oldukça mutlu olduğunu belirterek, sorularımızı yanıtladı.

EVREN HANIM GÖKÇEBEY İLÇEMİZDE SOKAK HAYVANLARI İÇİN YAPTIGINIZ ÇALIŞMALAR NELERDİR?

2013 Yılının Kasım ayında Gökçebey Geçici Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezinin yapımı için çalışmalara hep birlikte başladık, 2014 yılı Mayıs ayı itibari ile merkezimiz eksikleri olsa da mağdur sokak hayvanları için hizmet vermeye başladı. Yani üç aydan bu yana ilçeden toplanan sokak hayvanları kısırlaştırılmaya ve aşılanmaya başladı, aynı şekilde kaza geçiren ve hastalanan hayvanlara da imkanlar dahilinde tüm müdahaleler yapılıyor.

Bakımevinden hayvan sahiplenen insanların sayısı oldukça fazla, çalışmalar gayet iyi gidiyor. Gökçebey Belediyesi Veteriner Hekimi Fuat Sağlam hem derneğimiz, hayvan hayvanseverler hem de Zonguldak’taki ilgili tüm merciler tarafından takdir edilen ve başarılı bir hekim, kendisinin emekleri ile Gökçebey Bakımevinin çok daha iyi bir düzene oturacağını biliyoruz, çalışmalar çok yeni ve zamana ihtiyacımız var. Yine aynı şekilde hayvansever bir personelin Belediye Başkanımız Vedat Öztürk tarafından işe alınmış olması ve bakımevinde çalışıyor olması, bizleri memnun ediyor, kendisi o hayvanları tek tek besliyor, bakımları ve temizlikleri ile ilgileniyor, hayvana dokunamayan hayvan sevmeyen bir kişinin bakımevinde çalışması hem hayvanlar hem de belediyeler için her zaman sorundur, Belediye Başkanımız Vedat Öztürk bu konuda hassas bir seçim yaptığı ve başarıya odaklı olduğu için teşekkür ediyoruz.

BAKIMEVİNE ALINAN HAYVANLAR SÜREKLİ ORDAMI YAŞAYACAKLAR?

Sokak köpekleri Belediye ekipleri tarafından toplanır, veteriner hekim tarafından kısırlaştırılır ve küpelenerek alındıkları semtlere geri bırakılır, hasta sakat ve sokakta yaşayamayacak olanlar bakımevlerinde daimi olarak kalırlar. Bu durum; 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunun’da açık şekilde belirtilmiştir. Yani sağlıklı köpekler bakımevinde kısırlaştırıldıktan sonra nereden alındılar ise o mahallelere geri bırakılırlar.Gökçebey halkı tüm işlemleri yapılarak sokağa salınan küpeli köpeklerle yaşamaya alışmalıdır, her yeri beton yaptığımız ve tüm yaşam alanlarını ellerinden aldığımız hayvanlarla aynı sokakları paylaşmaya mecburuz,yasalarda bunu emrediyor. Latif Bey, sokak hayvanları için Yerel Yönetimlere yasa ile hükme bağlanmış bu görevler verilmiş ve bu görevler yapılmadığında kimlerin ihmali varsa gerekli tespitler yapılarak cezai işlemler uygulanır. Bunun acı örneklerini geçmişte Zonguldak’ın farklı ilçelerinde ne yazık ki yaşadık, ancak Gökçebey’de böyle bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyoruz çünkü Gökçebey Belediye Başkanımız Vedat Öztürk, bizimle koordineli çalışan,TC.yasalarını belediyesinde uygulayan ve insan-hayvan ayırmadan yaşamın değerini bilen bir belediye başkanı, bizim kendisine olan inancımız tamdır.

GÖKÇEBEY İLÇESİNE KÖYLERDEN VEYA KOMŞU İLÇELERDEN GECELERİ KÖPEK BIRAKILDIGINI DUYUYORUZ BU KONUDA BİR ÇALIŞMANIZ VARMI?

Aklınıza gelen her yere ne yazık ki gerek halk tarafından gerek bazı belediyeler tarafından gerek köylüler tarafından köpeklerin bırakıldığını biliyoruz. Bu durum tam anlamıyla kontrol altına alınabilen bir durum değil, bu durum bu işi yapan kişi yada kişilerin vicdanına kalmış o kişilerin Allah’la aralarında olan bir durumdur. Eğer siz bir köşede kendine ve yavrularına bir lokma yemek bulup yiyen bir köpeği, gözümün önünden gitsin diyerek arabalara doldurup, başka başka yerlere açlığa, bilinmeze yollayabiliyorsanız önce insanlığınızı sorgulayacaksınız. Bu gibi durumların bir kısmını tespit edip bu acımasız işleri yapan belediyelere ve kişilere cezai işlemler uygulattık, eğer çevrenizde böyle bir durumu görürseniz yeri ve aracın plakasını bize bildirdiğinizde ilgili mercilere anında şikayette bulunabiliriz.

BİZİM SORULARIMIZ BU KADAR. BU VESİLEYLE RAMAZAN BAYARMINIZI KUTLARIM. SİZ SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Latif bey, kediler köpekler kuşlar ve tüm hayvanlar Allah’ın yarattığı ve bizlerin vicdanına emanet ettiği canlılardır. Biz bu hayvanlarla birlikte yaşamayı öğrenmek zorundayız, onları yok sayamayız. Küçük yaşta bir kedinin başını okşamış, bir yavru köpeğe süt vermiş bir çocuk büyüdüğünde muhtaç, yaşlı, hayvan demeden herkese saygı duyuyor ve barış içinde büyüyor, bu sebeple çocukları korkutmadan hayvan sevgisi aşılayarak onlarında yaşam hakkı olduğunu çocuklarımıza öğreterek büyütmek çok önemli. Kimse içindeki korkularla doğmaz, korkular sonradan bize öğretilir. Ailelere rica ediyoruz, çocuklarınıza hayvanlardan korkmayı öğretmeyin, sizin kontrolünüzde hayvanları sevsinler, dokunsunlar, çocuklarınıza merhameti öğretin, bunu öğrenirsek kocaman bir adım atmış olacağız. Derneğimizi ziyaret ettiğiniz için sonsuz teşekkür ediyoruz, sizlerin sayesinde insanlara ulaşıyoruz, basının desteğine her zaman ihtiyacımız var.

Ayrıca, Gazzeli kardeşlerimiz olmak üzere, dünyada zulüm altındaki tüm Müslüman kardeşlerimizin acılarını da aynı şekilde yüreğimizde yaşıyoruz. Kardeşliğin, dayanışmanın, birlik ve beraberliğin tazelenme günü olan bayram sevincimizi, yaşlılarımızla, yoksul ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızla paylaşarak, sevinçte de kederde de onlarla birlikte olduğumuzu gösterelim. Milletimizin ve İslam âleminin Ramazan Bayramı'nı tebrik ediyorum. Bayramın, tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini diliyorum.

*

*

*

*

*

*

 

SİZDEN GELEN YORUMLAR
YORUM EKLE
Bu haber hakkında henüz yorum yapılmamış...

Ana Sayfa  ¦  Haber Tarihi: 26.07.2014 19:53:39  ¦  Yazdır  ¦  İzlenme (2919)
© 2009 Latif AYDEMİR
--------------------------------------------------------------------------
Bugün Gelen Ziyaretçi: 638 | Toplam Ziyaretçi: 11,942,074 | Ip Adresiniz: 3.144.35.148 | Çözünürlülüğünüz:
Bu sizin sitemizi ziyaretinizdir.